CRO-eu.com
Srpanj 01, 2022, 03:48:39 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Prepis iz partizanskog zbornika Kotor Gracac  (Posjeta: 4388 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Prosinac 07, 2008, 17:20:03 »


Prepis iz partizanskog zbornika Kotor Gračac
u narodnooslobodilačkom ratu 1941-1945,
knjiga 1, Karlovac 1984. Str. 150.

[. . .] ... Frković je u aprilu 1941. naredio da se raspuste sva općinska vijeća birana 1940. godine. Zapovjednici stanova su istovremeno imenovali općinske odboreprema mjesnim prilikama kako je to njima odgovaralo. Općinsko vijeće je 25. aprila raspušteno i u Lovincu. Dotadašnji općinski načelnik Stjepan Šarć, pjesnik i lokalni prvak Mačekove Hrvatske seljačke stranke, odstranjen je.

Zanovog načelnika - povjerenika postavljen je ustaša Filip Baričević, koji je već prvog dana načelnikovanja organizirao diobu imanja srpskog življa iz sela Gnjatovića, Ploče, Kika i Raduča. Baričević je u Lovincu ostao do kraja septembra 1941. kada je otišao u Zagreb, a zamijenio ga je Joso Šarić, ustaša iz Cerja.2

Gračački općinski načelnik, u narodu izuzetno popularni Tomo Samardžija,član lijevog krila Samostalne demokratske stranke (SDS) u kojoj su znatnog uticaja imali i komunisti, nije čekao da bude smijenjen. Čim je iza talijanske motorizirane kolone u Gračac ušlo ustaštvo, Tomo je dao ostavku. Njegovog zomjenika Jovu Dukića ubrzo su smijenili ustaše i postavile Milu Kneževića Milčića, koji je također uskoro smijenjen.

Umjesto njega za gračačkog općinskog načelnika - povjerenika doveden je prokušani koljač Luka Ivezić iz Gudure.3

Za općinskog povjerenika u Zrmanji je umjesto načelnika Lukana Šuice, izabranog 1940. došao Milančina Šulentić, posjednik i trgovac u Zrmanji, koji je uskoro postao i zamjenik župana Velike župe Bribir i Sidraga.

Sulentiću je bilo važno da se još više obogati. Sve je padređivao svojim osabnim interesima - postepena sprovodeći ustašku politiku. On je odmah raspustio općinsko vijeće i službenički aparat koji je radio u općini. Odabrao je jednu grupu pandura preko kojih je namjeravao sprovoditi svoju politiku.

U navedenoj grupi svi su bili Srbi, samo jedan Hrvat. Milan Šulentić Milančina je prije svega tu svoju grupu zadužio da prikupi sve oružje na teritorij i općine i da smiruje narod.

Ali neki od navedene grupe nisu poslušali Milančinu i bili precizni u izvršavanju tog naloga. Tako je postupao i Hrvat Milan Lisica koji je savjetovao pojedine ljude da sakriju oružje. Zbog prigovora Ante Nikolića, velikog župana Velike župe Bribir i Sidrage, Milančina je navedenoj grupi doveo pojačanje iz Zrmanje, tj. Nikolićevu grupu ustaša iz Drniša, mahom srednjoškolaca, među kojima je bio i jedan student, a taj je postavljen za bilježnika u općini.

Svi su oni nekoliko dana prije izbijanja ustanka pobjegli iz Zrmanje. Ostao je samo student bilježnik koga su 28. jula strijeliali ustanici... [. . .]

__________________________________________________
1 Arhiv Hrvatskc, Fond komisije za zločine okupatora i njegovih suradnika (dalje: AH. f. KZZ - br. 1824/45.)
2 Izjava Nikole Katalinića (autorova zbirka).
3 Izjava Brace Utvića (autorova zbirka).

Izvor:
Prepis iz partizanskog zbornika Kotor Gračac u narodnooslobodilačkom ratu 1941-1945,
knjiga 1, Karlovac 1984. Str. 150.

___________________________________________________

Opaska:

*   Da je Milan Šulentić 04.08.1941 bio u ustaškoj vojsci sa sigurnošću se može tvrditi da bi to komunistička vlast 1984 navela u navedenoj knjizi.

*   Motivirani kroz mržnju prema Hrvatima i zavidnost bogastvu Hrvata u srpskom selu, likvidacija je imala samo jednu svrhu; Pljačka šulentićeve imovine te stvaranje straha u okolnim selima gdje žive Hrvati da se odluče  na napustanje svojih vjekovnih ognjista!

*   Ubijeni su samo Hrvati!

*   Da obitelj Šulentić nije a niti je mogla mrziti svoje pravoslavne susjede dokaz je činjenica da je Pavo Šulentic poštar, trgovac i veleposjednik, rođen u Sv. Roku, umro 22.04.1904. u Zrmanja Vrelu, pokopan na groblju Palanka 26.04.1904., oženio pravoslavku Sofiju, kćerku  vojnog pravoslavnog popa iz Srba, rođena Vojvodić  u Srbu 1846. godine a umrla 07.09.1893. od posljedica tuberkuloze. Žene se za ono vrijeme dosta "stari", jer pop Vojvodić nije dao kceri za katolika. Nakon smrti Sofijinog oca Sofija se udaje za Pavu Šulentića. Prije vjenčanja imali su dogovor; rođena muška dijeca će biti katolici, a kćeri pravoslavke. Rodila su im se tri sina i dvije kćeri.

*   Zrmanjski "ustanak" je nastavak "ustanka" iz Srba od 27.07.1941. Taj ustanak protjeruje oko 8 000-10 000 Hrvata iz Like prema Bihaću i Kninu, kao i u zadnjem domovinskom ratu, iz istih podrucja su protjerali Hrvate ili pobili!

____________________________________________________

Popis osoba koje su involvirane u "zrmanjskom ustanku"

Baričević Filip
Dukić Jovo
Frković
Grčić Josip
Ivezić Luka iz Gudure
Kalebota Pero
Katalinić Nikola
Knežević Milčić Mile
Kvaternik Petar
Lisica Milan
Nikolić Ante
Perger Vladimir
Pipinić Slavko
Pleiweiss Mirko iz Maribora
Samardžija Tomo
Šarć Stjepan
Šarić Joso
Šuica Lukan
Šulentić Milan Milančina
Tomčić
Utvić Braco

Autor:  Vlado Šulentić
vlado.sulentic@gmail.com
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!