CRO-eu.com
Prosinac 10, 2022, 05:40:57 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: AICHELBURG  (Posjeta: 6146 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Siječanj 20, 2008, 02:55:47 »


AICHELBURG


Temeljni grb obitelji Aichelburg podijeljen je s dvije uspravne grede na dva dijela. Desno je prikazan afrički crnac s tri latice cvijeta. Iznad, iz okrunjene kacige, izrasta isti lik crnca kao u štitu.

U barunskom grbu i barunskoj diplomi iz 1655. godine, a osobito u grofovskom grbu Hansa Georga Aichelburga, prikazani su motivi iz turskih ratova.

Na jednoj je kacigijanjičar proboden strijelom, a na drugoj su dvije slonove surle. Aichelburzi su plemićka obitelj podrijetlom iz Koruške. Obitelj je 1500. godine u leno primila imanje Aichelburg u Gailtalu, a 1655. položaj baruna Svetoga Rimskog Carstva s pridjevkom "aufBadenhofund Graiffenstein". Godine 1787. dobili su barunski status, ali se to nije odnosilo na Aichleburge u Senju.

U kapelici dvorca Bodenhofu dolini rijeke Gaila, sjeverno od Vorderberga, visi nadgrobni štit, odnosno reljefna drvena rezbarija s obiteljskim grbom plemenite gospode Aichelburg iz Aichelburga s natpisom: Hans Georg v. u. z. A.+ 1620. Zengg (Senj).
 
Po svemu sudeći, riječ je o prvome članu te obitelji koji je došao u Senj - Ivan Juraj - koji je rođen 1550. godine, a umro 1620 godine. On je prethodnik jedne grane te obitelji koja se stalno nastanila u Senju sredinom 16. stoljeća, gdje je živjela sve do 1880. godine a tada se više ni jedan član ove poznate obitelji ne nalazi u Senju. Bili su časnici i brodovlasnici u Senju, pa je od njih poteklo mnogo časnika.

Ta se posebna loza Aichelburga, koja je više od 250 godina živjela u Senju, ženidbenim i rodbinskim vezama vezala s istaknutim senj skim plemićkim obiteljima.

Obitelj Aichelburg bila je u rodbinskim vezama s poznatim uskočkim plemićkim obiteljima Hreljanović i Daničić.

Ivan Juraj Aichelburg bio je potkapetan senjski, a imao je tri sina: Franju Gabrijela, Danijela i Juraja. Obnašali su službu kraljevskih časnika. Juraj je bio oženjen Klarom Daničić, kćerkom Jurja IV. Daničića, koja je umrla 1638. godine, a njegov brat Danijel oženio se Magdalenom Oberburg.

Franjo Gabrijel se oženio Katarinom Hreljanović, a bio je oko 1719. godine vojni zapovjednik tvrđave u Brinju. Onje 1725. dao popraviti gornji dio Trsatskih stuba i sagraditi na njima drugu kapelu. Juraj Aichelburg bio je kaštelan u Prozoru kod Otočca u Gackoj.

Otočki kapetan Juraj Aichelburg dao je 1723. godine sagraditi kapelu Blažene Djevice Marije u Poljicima na ulazu u grad Otočac iz smjera Senja.

Zasigurno je potomak senjske grane i Andrija, koji je, prema podacima Ivana Kukuljevića Sakcinskog, u prvoj polovici 18. stoljeću napisao geografsko djelo Cosmo et Geographia (Graecii 1738.). Andrija Aichelburg bio je župnik u gradu Brinju.

Od koruške grane u drugoj polovici 19. stoljeća ističe se Ernest (1802. - 1876). koji je 1854. godine imenovan vijećnikom Banskoga stola u Zagrebu. Oko godine 1860. godine živio je u Trstu, gdje je i umro.

Georg ili Juraj Josef Aichelburg, koji se 1801. godine utopio u rijeci Lici, bio je posljednji muški potomak ove obitelji, a njegova udovica, koja je umrla 1831. godine, bila je, vjerojatno, posljednji član obitelji Aichelburg u Senju.
Postojanje Aichelburga u Senju koji su u ovom gradu živjeli oko 250 godina, potvrdio je i veliki povjesničar, topografi bakrorezac (Ivan) Johann Weikhard Valvasor. 1

Iz rodoslovlja obitelji koje se čuva u Gradskome muzeju u Senju, može se vidjeti njezin razvoj sve do nestanka u prvoj polovici 19. stoljeća

Danas Aichelburzi žive u Italiji, Austriji, Češkoj, Madžarskoj, Rumunjskoj i Južnoj Americi. Postoje i tri grane građanskih Aichelburga koji se pišu Eichelburg.

1 Valvasor u djelu Die Ehre des Herzogtums Krain, Laybah 1689., knjiga 12., str. 80. - opisuje grad Senj, a obitelj Aichelburg naziva časnicima.

LITERATURA:
Vladimir Aichelburg, 1995., Aichelburzi u Senju, Senjski zbornik 22, str. 255.- 266. Hrvatski biografski leksikon, I.-J
Ljubović Enver, 2001., 32.-33

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!