CRO-eu.com

Hrvatska => Zadarske plemićke obitelji => Autor teme: Marica - Studeni 11, 2008, 12:55:07Naslov: SMILJANIĆ
Autor: Marica - Studeni 11, 2008, 12:55:07

SMILJANIĆ

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Smiljanic.jpg) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Smiljanic.jpg)
Klikni na grb da se poveća

Obitelj Smiljanić je u XVII. stoljeću prešla iz Like u Dalmaciju. Prvi je došao Petar sa svoja četiri sina: Ilijom, Filipom, Ivanom, Matom i kćerkom Ankom.

Petar je ratovao protiv Turaka u okolici Zadra, Ravnim kotarima i u Lici. Poginuo je u sukobu s Turcima god. 1648. u Ribniku. Nakon Petrove smrti ratovanje su nastavili njegovi sinovi.

Ilija je 1652. god. dobio naslov harambaše u Dalmaciji, ali je već 1654. i on poginuo. U borbama s Turcima poginuli su Ivan i Mato, a Filip je izgubio život u sukobu s mletačkim vojnikom. Nakon izumiranja muških članova, obitelj se nastavila po ženskoj lozi. Naime, sinovi Petrove kćeri Anke, Smoljan iz prvog, a Marko i Šimun iz drugog braka, uzeli su djevojačko prezime svoje majke.

Ankini potomci Lazar i don Franjo Smiljanić primljeni su 1793. god. u ninsko, a 1796. i u zadarsko plemstvo.

Lazarov sin Antun bio je član i ninskog i zadarskog plemićkog vijeća. Austrijska je vlast god. 1822. priznala plemstvo samo Antunu Ivanu. Njegovom smrću obitelj Smiljanić je u XIX. stoljeću izumrla.

Grb. Štit je podijeljen u četiri polja. U prvom i četvrtom u srebrnom stoji po pola crnog orla raširenih krila, u prvom polju okrenut je udesno, a u četvrtom ulijevo. U drugom i trećem polju štita u plavom stoji srebrna kula s kruništem.

Nakit: kaciga sa zlatnom krunom ukrašena je s dva plava i jednim srebrnim
paunovim perom.

Plašt: srebrno-plav.

]


Autor:

Jelena Kolumbić
Zadar
(http://cro-eu.com/uploader/uploader/Zadar 1911-logo.jpg)


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.