CRO-eu.com

Hrvatska => Zadarske plemićke obitelji => Autor teme: Marica - Studeni 11, 2008, 12:28:34Naslov: DAMJANIĆ VRGADSKI, Domljanić ili Damijanović
Autor: Marica - Studeni 11, 2008, 12:28:34

DAMJANIĆ VRGADSKI, DOMIJANIĆ ILI DAMIJANOVIĆ

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Damjanic_Vrgatski.jpg) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Damjanic_Vrgatski.jpg)
Klikni na grb da se poveća

Damjanić Vrgadski (Damiani de Vergada) je stara poljička plemićka obitelj, kojoj je plemstvo priznato 1605. godine. Do dolaska Mlečana na vlast u Dalmaciji obitelj se nazivala Damijanić, Domijanić ili Damijanović.

Uspostavom mletačke vlasti, obitelj koristi talijanizirani oblik svog prezimena, pa se od tada preziva Damiani.

Obitelj se nastanila u Šibeniku i Zadru. U šibensko plemićko vijeće primljeni su sinovi Pavlova sina Franje, Kuzma Franjo god. 1742. i Petar god. 1744.

Sinovima Kuzme FranjePetru, Boži, Franji i Ivanu potvrđen je 19. ožujka 1792. god. posjed nad Vrgadom. Petar se oženio 1780. god. Marijom Frankopan Ljubavac Detrico, koja je uz posjed grbu muža pripojila i svoj grb.

Austrija je priznala plemstvo Damjanićima Vrgadskima 1821. godine.178 Budući da se Petar ogriješio o zakon, Austrija mu je 1860. god. oduzela plemićki naslov.

Grb. Štit okomito razdijeljen; desna strana je dvaput vodoravno podijeljena. Gore na crvenom zlatna šesterokraka zvijezda, u sredini plavo prazno, a dolje na zlatnom iz unutrašnjeg ruba vodoravno nadesno ispružena otvorena ruka (šaka); lijeva strana vodoravno podijeljena na dva polja, gore na crvenom dva, jedan prema drugom okrenuta stojeća lava, a dolje na plavom na trupcu stoji ptica.

Nakit: kaciga s krunom iz koje rastu bivolji rogovi, među kojima se nalazi šesterokraka zlatna zvijezda.

Plašt: desno crveno-zlatan, lijevo plavo-zlatan.Autor:

Jelena Kolumbić
Zadar
(http://cro-eu.com/uploader/uploader/Zadar 1911-logo.jpg)


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.