CRO-eu.com

Lička prezimena => H => Autor teme: Marica - Rujan 30, 2008, 22:20:25Naslov: HERAKOVIC
Autor: Marica - Rujan 30, 2008, 22:20:25

HERAKOVIĆ

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Herakovic.jpg) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Herakovic.jpg)
Klikni na grb da se poveća

ŠTIT: U srebrnome štitu stoji vojnik obučen u crveno, u desnoj ruci drži bradvu, a u lijevoj buzdovan.

NAKIT: Iznad kacige zlatno i crno orlovo krilo.

PLAŠT: Srebrno - crveni.

Uskočkije vojvoda Ivan Heraković, zbog vojnih zasluga u borbi protiv Turaka na prostoru Primorske vojne krajine, od cara Maksimilijana II. dobio carsko plemstvo i grb u Beču, 5. kolovoza 1569. godine.

Istodobno s Ivanom Herakovićem, carsko su plemstvo i grb dobili uskočke vojvode: Juraj Batalović, Silvester Jurić, Vuksan Marinković i Radman Vučetić.

Plemstvo i grb dobili su zbog iznimnih zasluga u obrani prostora Senjske kapetanije od Turaka i revnosti u obavljanju vojničke službe. Vojnička se služba posebice njegovala u ovoj uskočkoj obitelji, čiji su članovi obnašali i dužnost vojvode senjskih uskoka, koja je bila nasljedna i samo su odabrani i dokazano hrabri u mnogim ratovima mogli obnašati vojvodsku čast i dužnost.

Živjeli su u Senju i bili članovi senjske vojne posade. Nakon završetka Uskočkog rata i potpisivanja mira u Madridu 1617. godine, mnoge su uskočke obitelji morale, prema odlukama toga mira, napustiti Senj i naseliti se što dalje od uskočkoga Senja.

Obitelj Heraković najprije se doselila u Liku, a zatim u Žumberak, gdje i danas žive potomci ove poznate senjske uskočke i časničke obitelji.

U bitci kod Jurjevih stijena kod Otočca sudjelovali su i žumberački uskoci pod zapovjedništvom krajiškog kapetana Petra Zrinskog. Žumberački uskoci zvali su se mazoli. Petar Zrinski obnašao je službu kapetana žumberačkih uskoka, a u njegovo je vrijeme sastavljen i napisan žumberački urbar, tj. popis naselja i zemlje cijeloga zapadnog dijela Žumberka.

Danas žive u Novom Selu Žumberačkom, Velikoj Rakovici, Svetoj Nedelji; u novije vrijeme u Samoboru i Zagrebu, a jedan se ogranak obitelji naselio u Srijem i Bačku.

LITERATURA:
Bojničić, 1899., 113., T 62.
Ljubović Enver, 1998.,81.
Ljubović Enver, 2001., 82.
Ljubović Enver, 2003., 122. -123.
(http://cro-eu.com/uploader/uploader/Bradva.gif)


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.