CRO-eu.com

Naš globus - Naš svijet => Iseljeničke vijesti => Autor teme: Marica - Veljača 20, 2008, 00:30:51Naslov: U spomen brinjskim emigrantima
Autor: Marica - Veljača 20, 2008, 00:30:51

20.02.1949. bijeg u nepoznato.  

Jesenica, točno ponoć Medarić, Krakar i ja čekamo na teretni vlak koji vozi za Rosenbach. Noć, niti jedne zvijezde na nebu, jugo-vojska prati, kontrolira vlak. U tunelu, na granici jugo-vojska skače s polako vozećeg vlaka i ostaje u Jugoslaviji.

Čuli smo kako vlak na kolodvor stiže, odahnušmo; prošla je opasnost, robija . Da su me uhvatili, mene dečka od 19 godina, sina narodnog neprijatelja, odveli bi me na Goli Otok.

U slobodi, u malom mijestu Unterdorf smješteni smo u logor u kojem je su nas Hrvatske Zajednice prihvatila. Posao smo dobili kod „Karpun – električna centrala“

1938. započeo je rad koji je trajao sve do 24.09.1955.

U početku je nedostajalo radne snage te je Austrija rado primila brinjske emigrante poznate kao vrijedne radnike.

Između 1947. i 1955. u Karpunu je poginulo 196 radnika. Radilo se je pod teškim uvijetima. Mi Brinjaci tražili smo svaku mogućnost za bijeg u Njemačku, Belgiju i druge države što je često bilo neostvarljivo radi nedostataka osobnih dokumenata i putnih isprava.

Milan Petrak iz Brinjske Kamenice, Toma Krakar iz Črnča otišao je u Aachen a ja u Mšnchen, te u Belgiju i 1951. kroz pomoć nepoznatih Hrvata u Kanadi, konačno stigao u Kanadu gdije već 53. godine živim.

Danas , u mirovini, Zorica i ja smo svijetski putnici te živimo pola godine u Kanadi gdje su naša dijeca i pola godine u Hrvatskoj gdje su naši korijeni.

Na fotografijama su:

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/1-_Mile_Drazenovic_iz_Velikog_Kuta%7E0.jpg)
19-o godišnji Mile Draženović - Lugarov iz Velikog Kuta

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/2-s_lijeve-Mile_Petrak_iz_Kamenice_Mile_Drazenovic_iz_Velikog_Kuta_i_Tomo_Krakar_iz_Crnca%7E0.jpg)
S lijeve; Mile Petrak iz Kamenice, Mile Draženović iz Velikog Kuta i Tomo Krakar iz Črnča.

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/3-s_lijeve-_Mile_Krznaric_zvan_Brada_iz_Kamenice%2C_Jure_Medaric_iz_Koljci_i_Ivan_Drazenovic-Cvek_iz_Velikog_Kuta_%7E0.jpg)
S lijeve; Mile Krznarić zvan Brada iz Kamenice, Jure Medarić iz Koljci i Ivan Draženović-Cvek iz Velikog Kuta, desno; Pero Mihaljević od Hrvatske Zajednice.

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/4-u_sredini_obitelj_s_dijetetom_iz_Stajnice-Murkovic_sela%7E0.jpg)
L-sjede: Milan Krznarić iz Kamenice, Tomo Krakar iz Črnča, dijete, žena i suprug iz Stajnice-Murković s., Jure Medarić iz Koljci.
L-stoje: Milan Draženović iz V. Kuta, NN, Pero Mihaljović, Ivan Draženović iz Velikog Kuta i Milan Petrak iz Kamenice.


(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Kaprun-161_radnik_poginuo_1947-1955.jpg)

Jure Medarić iz zaselka Koljci otišao je u Belgiju.
Milan Petrak u Kanadu gdje je i umro.
Tomo Krakar u Belgiju
Ivan Draženović-Cvek u Kandu.
Mile Krznarić ponovo u  Njemačku, navodno u Schweinfurt.

Milan Krznarić iz Kamenice otišao je prije II. Sv. Rata u Njemačku, oženio se s Njemicom i 1947. se sa suprugom vratio u Domovinu. Izloženi represalijama ličkih komunista 1948. ponovo biježi sa suprugom, koja je trudna, iz Jugoslavije. Na Karavankama, oko Kamnika, Milanova mlada supruga pala je, u bijegu, u provaliju. Milan je uhićen i osuđen na pet godina robije iz koje je uspijo pobijeći u Austriju. Iz Austrije odlazi za Schweinfurt kod majke svoje pokojne supruge.

Autor: Milan Draženović – Lugarov


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.