CRO-eu.com

Hrvatska => Zaslužni Hrvati => Autor teme: Marica - Veljača 16, 2008, 09:23:04Naslov: Dragutin Novak - prvi hrvatski pilot
Autor: Marica - Veljača 16, 2008, 09:23:04

..." Da li možeš shvatiti što to znači sam u zraku, visoko iznad zemlje s prekrasnim pogledom u dubinu a oblaci prolaze mimo tebe kao kad vjetar u proljeće prosipa latice prvih voćaka"... pismo D. Novaka tada zaručnici Anđeli s fronta 1914.

Dragutin Novak - prvi hrvatski pilot

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/normal_Dragutin_Novak-1.jpg)

Prvi hrvatski pilot Dragutin Novak, skromni svestrani i samozatajni mehaničar ušao je u našu kulturno-tehničku povijest i baštinu kao prvi hrvatski zrakoplovac, pilot aviona, daleke 1910. godine.

Ovih dana svečano ćemo u Zagrebu, proslaviti jubilej 90. obljetnice prvog leta avionom u Hrvatskoj, velikim aeromitingom i drugim manifestacijama i time podsjetiti Hrvate da je prvi hrvatski pilot Dragutin Novak, poletio avionom konstruktora ing. Slavoljuba Penkale u Zagrebu nad Črnomercem u ljeto 1910.godine.

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/normal_Dragutin_Novak-3.jpg)

Dragutin Novak rođen je u Zagrebu 16. veljače 1892. godine u Ilici 19. Rano ostavši bez roditelja, školuje se za preciznog mehaničara u Tropavi u Šleskoj, a po povratku u Zagreb, upoznavši prvog hrvatskog konstruktora aviona, već poznatog inovatora ing. Slavoljuba Penkalu, postaje avijatičar na njegovu avionu i ulazi u plejadu prvih europskih letača.

Na originalnim fotografijama ostali su zabilježeni njegovi letovi avionom u Zagrebu i Osijeku. Pobjedama na zrakoplovnim priredbama u Budimpešti 1912. i Grazu 1913. godine, postaje vrhunski europski pilot. U to doba ostali Balkanski narodi koristili su se još vezanim balonima za vojno izviđanje iz zraka.

Drago Novak pronio je glas Zagreba i Hrvatske sudjelujući na velikim natjecanjima kao letač na avionima zagrebačkog poduzetnika Mihaila Merćepa, vlasnika fotografskog ateljea, koje su avione za njega konstruirali Slovenci braća Edvard i Jože Rusjan, koji su iz Slovenije došli na rad u prvu hrvatsku radionicu aviona u Zagrebu.

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/normal_Dragutin_Novak-4.jpg)

Velike zasluge u izradi konstrukcija aviona imao je Dragutin Novak, koji je kao odličan poznavatelj motora, a usto i pilot, pridonio sigurnom letu tih aviona. Originalne fotografije našega prvoga građanskoga zrakoplovstva od neprocjenjive su vrijednosti za povijest početaka izgradnje aviona u Hrvatskoj. Za svoj životni ideal, letenje, podnosio je i trpio sve bezobzirnosti i poniženja bogatog i slavohlepnog "gazde" Mihaila Merćepa. Zahvaljujući svom poštenju, ustrajnosti, odlučnosti i čeličnoj volji, Novak je ostvario svoj dječački san, postao je pilotom aviona.

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/normal_Dragutin_Novak-2.jpg)

Za vrijeme I. svjetskog rata mobiliziran je u austrijsko vojno zrakoplovstvo gdje je postao priznatim nastavnikom-instruktorom za obuku letenja austrijskih vojnih pilota, a nakon što je u jednoj od borbenoj akcija, prilikom eksplozije projektila u blizini njegovog aviona, izgubio sluh na jedno uho.

Poslije I. svjetskog rata, u Kraljevini SHS nije mogao dobiti odgovarajuće zaposlenje u avijaciji (odbili su ga bez obrazloženja), no zahvaljujući svojoj stručnosti probijao se kroz život obavljajući razne poslove, pa je dugi niz godina radio u križevačkoj električnoj centrali tzv. Munjari.

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/normal_Dragutin_Novak-5.jpg)

Koristeći se svojim "zlatnim" rukama, tehničkim smislom i organizatorskim sposobnostima postao je autobusnim i taxi poduzetnikom u Križevcima gdje se, sklopivši brak s Anđelom r. Pongrac iz Velikog Ravna, zadržao skoro 50 godina. Umro je u Zagrebu 31.listopada 1978. godine i pokopan na Mirogoju.

Autor:Miljenko Blašković
Izvor: http://www.zrakoplovstvo.net
CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.