CRO-eu.com

Književnost => Knjige i novine - valja pročitati => Autor teme: Marica - Listopad 25, 2014, 08:19:20Naslov: Izašao prvi broj "Gardista", prvog hrvatskog vojnog lista
Autor: Marica - Listopad 25, 2014, 08:19:20

Na današnji dan, prije 23 godine

Izašao prvi broj "Gardista", prvog hrvatskog vojnog lista

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Gardist%20-%20hrvatski%20vojni%20list.gif) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Gardist%20-%20hrvatski%20vojni%20list.gif) 

Na današnji dan (25. listopada 1991.) iz tiska je izašao prvi broj "Gardista". Riječ je o prvom hrvatskom vojnom listu, koji je kontinuirano izlazio sve do 1992., a kojeg su na prvim crtama obrane primali i čitali hrvatski branitelji. Osnivač i glavni urednik ovih novina, koje su izlazile u sklopu slavne 117. brigade Koprivničko – križevačke županije, odnosno tada vojne pošte 2139, bio je Mladen Pavković, dok su se u njegovu radu iznimno iskazali i dragovoljci Domovinskog rata Vladimir Kostjuk, Dragutin Rendić, Antun i Bojan Mijatović, Dragan Vicković te Stanko Gazivoda. Glasilo se, besplatno, moglo nabaviti i na novinskim kioscima, a često je bilo jedina veza između branitelja i članova njihovih obitelji.

U uvodu ovog lista, Pavković je uz ostalo napisao: "Mora ih se pobijediti", a  u tom komentaru je uz ostalo dodao i ovo: "Srpski okupatori ne poštuju nikakva pravila. Njih se ne može preokrenuti, njih se  mora – pobijediti!". I to se dogodilo!

"Gardist" je na svojim stranicama redovno pratio sve što je bilo u svezi tadašnjeg Zbora narodne garde (ZNG), odnosno obrane i stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Prije izlaska ovog lista, Pavković i Kostjuk osmislili su i već legendarni ratni plakat s nazivom "Hrvatska vas zove", koji je tijekom rujna 1991. osim u Koprivničko-križevačkoj županiji tiskan i oblijepljen u Osijeku te prikazan i u nekoliko ratnih filmova.

Pavković je i o "medijskom ratu Hrvata" objavio i knjigu "Istinom protiv sile".

No, najveće priznanje uredništvu "Gardista" dao je prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman prigodom prve ratne izložbe fotografija u Hrvatskoj, koju su također priredili urednici ovog lista, u Zagrebu, u veljači 1992., kad im je rekao: Zahvaljujući "Gardistu" i ostalim medijima, ne pobjeđujemo samo na vojnom, već i na propagandnom planu".

Prije nekoliko godina, ove su novine objavljene i kao reprint.

D.V.
(Dragan Vicković)
:bravo

Zahvaljujemo, čestitamo Hrvatskom branitelju, pokretaču glasila "Gardist", Mladenu Pavkoviću i suradnicima! Divimo se njegovo uzornom, vrlo aktivnom publicističkom i književnom djelovanju na širokom kulturnom i medijskom polju s istaknutom domoljubnom podlogom.CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.