CRO-eu.com

Hrvatska => Zaslužni Hrvati => Autor teme: Marica - Ožujak 23, 2013, 12:51:38Naslov: Janko Jurković
Autor: Marica - Ožujak 23, 2013, 12:51:38

 Janko Jurković  

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Jurkovic%20Janko-Mladi%20dobrotvor-1_5_1897.gif) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Jurkovic%20Janko-Mladi%20dobrotvor-1_5_1897.gif)

Janko Jurković se rodio u Požegi 21. rujna 1827. Sve svoje škole svršio je s odlikom. Rado se spominje osobita pamet Jankova, koji bi mogao silu toga na izust naučiti. Radi njegove osobite umiljatosti drugovi ga i kasnije svi znanci ii rođaci u velike cijenili i ljubili. Bog mu je podijelio bistar um, jaku pamet, živuć za ljepotu, plemenitu umiljatost i zdravu veselost.

Zavičaj mu je darovao krasni hrvatski jezik. Obitelj i škole ga naučile redu, zdušnosti, ustrajnosti, pobožnosti i plemenitomu čustvu za vjeru, a podale mu i silu dubokoga

znanja i mudrosti. Ilirci, a navlastito Ljudevit Gaj privinuo mu na srce žarku ljubav za domovinu, za lijepu hrvatsku knjigu i za prosvjetu mladeži i puka.

Janko Jurković bijaše učiteljem, profesorom nadzornikom za srednje škole, zatim postade savjetnikom kr. hrv. zemaljske vlade. Hrvatsko školstvo broji ga među svoje glavne pokretače, on je jedan od prvih hrvatskih pisaca za mladež i puk. On piše birane pripovijesti, drame, znanstvene rasprave i najbolje šaljive spise svome hrvatskome narodu. On je takov hrv. pisac, koji piše dotjeranim čistim narodnim jezikom i slogom, a ukrasuje ga svojim umjetničkim ukusom, što ga je stekao čitanjem i proučavanjem samo najboljih djela velikih pisaca. On je diljem cijeloga svoga veoma radinoga i zaslužnoga života najveći prijatelj hrvatskoj mladeži, školama i učiteljima. Njemu ima-hrvatski narod zahvaliti, što je dao uzgojiti svoju nećakinju Milku Trninu pjevačicom, koja je danas umjetnicom svjetskoga glasa i koju svagdje cijelim svijetom diče i slave. Svemu njegovu radu bijaše jedna te ista plemenita svrha, da bude na korist domovini, kojoj je on s neograničenom odanošću i sa svom nježnošću svoga milokrvnoga bića služio.

Godine 1886. bude 19. siječnja odlikovan od Njegova Veličanstva redom željezne krune. Godine 1888. ozbiljno oboli na srcu, a već 20. ožujka 1889. zavi u crno suprugu rod i domovinu. Uz najveće učešće svih staleža i prosvjetnih zavoda sahranjen je na Mirogoju u Zagrebu.

Dr. Franjo Marković
Zagreb, 01. 05. 1897

Vidi > Zagrebačka groblja > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1983.msg4310#msg4310


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.