CRO-eu.com

Hrvatska => Povijest => Autor teme: Marica - Ožujak 14, 2013, 06:58:49Naslov: Povijest bez revizije je kao čovjek bez glave
Autor: Marica - Ožujak 14, 2013, 06:58:49

Povijest je čudna disciplina. Uvijek ostaje nedovršena i svaka generacije ispočetka piše svoju povijest. U tome i jest draž jer se u povijesti svaki dan događa nešto novo. Naravno, ne mijenja se ništa u samoj prošlosti nego u nama koji živimo danas s obziroma na naše želje/projekcije za budućnost. Obično se kaže da onaj koji vlada prošlošću vlada i sadašnjošću i određuje budućnost. Najopasniji je tzv. zaborav prošlosti jer onda čovjek gubi smisao svoga postojanja i vraća se u animalno stanje.

♦ ♦ ♦

Povijest bez revizije je kao čovjek bez glave

Lukijan iz Samosate: Kako treba pisati povijest

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Lukijan%20iz%20Samosate-Kako%20treba%20pisati%20povijest.jpg) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Lukijan%20iz%20Samosate-Kako%20treba%20pisati%20povijest.jpg)

Kako treba pisati povijest

Nikad ne zaboravi, da ti ne pišeš samo s namjerom biti hvaljen i poštovan od tvojih suvremenika, nego s konstantnim pogledom na sve buduće generacije; od njih očekuj nagradu za svoj rad, da bi oni jednom mogli reći: Autor je bio čovjek slobodnog duha i daleko od svakog ropskog služenja, čovjek koji se nije bojao reći istinu o svemu, bez sustezanja i podrške. Takvo svjedočanstvo će svaki plemeniti mislilac staviti daleko iznad svih prednosti koje bi mogao očekivati u vremenu pisanja - sadašnjosti - koja tako kratko traje.

Lukijan iz Samosate (oko 120. do 180. god. po. Kr.)


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.