CRO-eu.com

Književnost => Moji omiljeni autori => Autor teme: Marica - Svibanj 15, 2008, 23:01:57Naslov: Zvonko Springer
Autor: Marica - Svibanj 15, 2008, 23:01:57

Zahvaljujem se gospodinu Zvonku Springeru na njegovj knjizi „Moj križni put“ i na poučnim i srdačnim razgovorima. Knjiga „Moj križni put“ bila je rasprodana te je moja radost bila neograničena kada mi je gospodin Springer iznajmijo svoj jedini primjerak. Knjiga ne samo da je slikovito opisana već ima svoju veliku vrijednost što autor – svijedok vremena, daje odgovor na svako pojedino pitanje.

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Zvonko_Springer.jpg)

........ Sporo, vrlo sporo kretali smo se na strmom dijelu ceste: neki pužući na rukama i koljenima, drugi teturajući od gladi i umora, dok su neki padali krajnje iscrpljeni. Ipak, mnogi su ponovno ustajali, nastavili puzati ili kliznuli, ponovno pali, a onda opet produžili vući se dalje uz pomoć kolege u nevolji.

Taj mi je beskonačni uspon ostao u strašnom sjećanju, kao onaj trenutak olakšanja, kada sam pred sobom spazio livadu podno prvih daruvarskih gradskih kuća. Stotine i stotine zarobljenika dovuklo se do livade i tamo se spustili u svježu zelenu i vlažnu travu. Kiša je padala cijelu noć, no vlaga livade nije nikome smetala. Glavno da nas puste na miru i da se možemo duže odmarati!

Iznenada kao da se pakao otvorio od galame, povika i psovki, te vrištanja žena koje smo čuli prije nego li su one stigle do nas kao snježna lavina. Daruvarske žene su takovom žestinom probile redove umornih stražara da ovi nisu stigli ni podići puške, a niti pucati u zrak. Mi smo gledali taj prizorpretrnuli od straha, dok do nas nisu doprli kreštavi glasovi žena upućeni stražarima: “U ratu smo hranili vas partizane! Sada hoćemo hraniti našu DJECU i MUŽEVE! Nahranit ćemo sve prijatelje i svakoga nam dragoga! Maknite se s puta! U stranu ili ćemo preko vas!” - Daruvarske su žene bile toliko odlučne u svom pothvatu da ih nitko od stražara nije uopće pokušavao spriječiti u njihovoj namjeri. Odlučile su pomoći jadnim zarobljenicima po svaku cijenu. Daruvarčanke su uz pomoć gradske Antifašističke organizacije žena (AFŽ) organizirale do sada neviđenu i zajedničku akciju pomoći za nas zarobljene. Svjesne da su u pravu pokazale su to odlučnim pothvatom i na djelu! ………..


Homepage od Zvonka Springer http://www.cosy.sbg.ac.at/~zzspri/index.htmlNaslov: Moj krizni put - Zvonko Springer
Autor: Marica - Svibanj 18, 2008, 20:11:15

Draga Marice,

U prilogu saljem teksta govora koji sam odrzao na 4. Kongresu Hrvatskog zrtvoslovnog drustva u Zagrebu sredinom lipnja 2007. Procitaj pomljivo i razmisli o svemu pa mozda napises neka razmatranja ili pitanja. .........

Srdacne pozdrave od e-pisca kratko vremnski na duznosti

Zvonko na Hrastovom brezuljku u Neu Anifu (Salzburg)

So 18.05.2008 18:40

Govor Zvonka Springera.PDF (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Zvonko_Springer_-_Govor-tekst-final.pdf)
Govor na 4. Kongresu Hrvatskog žrtvoslovnog društva u Zagrebu u subotu 16. lipnja 2007. od 10:30 do 12 sati u Velikoj Dvorani Hotela SHERATON Zagreb.

*****
Hvala Zvonko. Sve najbolje! Marica


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.