CRO-eu.com

Lika => Lika danas => Autor teme: Marica - Svibanj 19, 2011, 19:42:11Naslov: Vijesti iz Like
Autor: Marica - Svibanj 19, 2011, 19:42:11

Promocija Bachove knjige u Otočcu

Franz Bach: Povijest Otočke pukovnije

(Otočaner Regiments-Geschichte, prijevod s njemačkoga iz 1854.)

Predstavljanje knjige održati će se u kongresnoj dvorani Hotela Park Exclusive, u Otočcu, Ul. kralja Zvonimira 33, u četvrtak, 26. svibnja 2011.godine s početkom u 19,00 sati.

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Hotela%20Park%20%20Otocac-19_5_2011.jpg) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Hotela%20Park%20%20Otocac-19_5_2011.jpg)
Hotel Park, Otočac


Foto i info: Dražen Prša*
_________________

* Dražen Prša, dopisnik, novinar,  kolumnist, pisac značajka, lokalni novinar, i fotoreporter iz Otočca, piše profesionalno za tisak, radio i televiziju. Uvijek je, dali kod velikih nesreća, prirodnih, političkih i obiteljskih katastrofa, dali kod radosnih i uspješnih trenutaka, na licu mjesta. Ali ne samo to, Dražen Prša ne prepričava zbivanja već detaljno rešeršira i istražuje činjenice. To znači, da je za taj informativni rad potrebna stručnost i pozadinsko poznavanje lokacija i ljudi, da bi dobili na kraju jednu optimalnu i objektivnu sliku najnovijih vijesti iz Like.

Želim se sa mojom zahvalmo pridružiti Ličanima i ljubiteljima Like novinaru Draženu Prši za njegov, ponekad težak i riskantan, rad.

Hvala

Marica


Naslov: Vijesti iz Like
Autor: Marica - Svibanj 21, 2011, 22:26:53

 Dan Ličko-senjske županije 2011.

Povodom 18. godišnjice od uspostave Ličko-senjske županije na svečanosti u Gospiću ličko-senjski župan Milan Jurković kazao je da se osamnaesta godina za redom svečano obilježava kao dan kada smo ujedinjeni u prostoru i okvirima počeli zajedničku vožnju na putu prema izgradnji suvremenog prostora u kojem caruje tradicija u društvu s izazovima vremena u kojem živimo.

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Dan%20%C5%BDupanije%202011.jpg) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Dan%20%C5%BDupanije%202011.jpg)
Na svečanosti u Gospiću

Jutrošnjim polaganjem vijenaca prisjetili smo se i velikog župana ličko-krbavskog te grada Baga i Senja Marka Kasumovića, želeći na taj način prenijeti poruku da je Ličko-senjska županija samo nasljednica Ličko-krbavske županije s početka prošlog stoljeća, nastala u krvi naših vitezova što su položili svoje živote za boljitak svih nas. Tako je ostvarena želja Oca naše domovine dr. Ante Starčevića, ali i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Ličko-senjska županija danas, zahvaljujući vrlo aktivnom, često i ambicioznom pristupu, problemima i izazovima koji su pred nas postavljani, postala je jednom od najprosperitetnijih hrvatskih regija. To najbolje potkrepljuje podatak o prosječnom godišnjem indeksu rasta broja trgovačkih društava od 6,5 posto, rasta ukupnih prihoda trgovačkih društava od 8,10 posto, rastu izvoza od jedan posto te povećanju ukupnog broja zaposlenih od prosječno godišnje 3,4%.

Prema najnovijim podacima BDP Županije za 2008. godinu dosegao je vrijednost od 9.725 EUR/stanovniku te 2,4 puta veći istog od prvog izračunatog pokazatelja vrijednosti BDP-a za našu Županiju iz 2001. godine. Time smo 2008. godine bili šesta županija po visini ostvarenog BDP-a na nivou RH.

Malo i srednje poduzetništvo, kao i obrtništvo veliki su potencijal ove županije. Početkom 2010. godine usvojili smo novi Program poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Ličko-senjske županije 2010-2013 godine.I ove godine smo nastavili kreditiranje poduzetništva u suradnji s MINGORP-om, pa je uz projekt odobravanja Mikrokredita u 2010. godini pokrenut program Malo gospodarstvo. Njime je poduzetnicima osigurano ukupno 20 milijuna kuna najpovoljnijih kreditnih sredstava u Republici Hrvatskoj i po kamatnoj stopi od 2,25% zahvaljujući uključivanju gradova i općina u subvencioniranje kamatnih stopa poduzetnicima.

Samo za potrebe subvencioniranja kamatnih stopa korisnicima kredita godišnje izdvajamo do 800 tisuća kn izvornih prihoda našeg proračuna, a od 1998. godine do kraja 2010. godine podijeljeno je ukupno 790 kredita ukupne vrijednosti 188 mil. kuna kojima su korisnici kredita planirali osigurati uvjete za otvaranje ukupno 1038 radnih mjesta.

U poljoprivredi razvijamo nekoliko važnih razvojnih projekata koji su do sada potvrdili u praksi i ono što je najvažnije dobili priznanje onih koji se poljoprivredom bave. Izradili smo studiju Regionalizacije voćarske proizvodnje u Ličko-senjskoj županiji i Plan navodnjavanja Ličko-senjske županije. Izrađeno je idejno rješenje i idejni projekt navodnjavanja Novaljskog polja – 1. faza te je podnijet zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole, a izrađen je i projektni zadatak za izradu idejnog rješenja i idejnog projekta 1. faze navodnjavanja pilot projekta Ostrvica, Grad Gospić, te će, očekujemo, do kraja godine biti podnijet i zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole i za navodnjavanjem navedenog polja.

U suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu pokrenuli smo projekt zaštite ličke janjetine, a u suradnji s UNDP-om uspješno smo dovršili prvi ciklus edukacije odraslih za stjecanje zvanja mljekar – sirar, kao i prvi ciklus edukacije odraslih za zvanje – ovčar te za zvanje voćar, čime smo osigurali direktnu potporu razvoju mljekarstva – proizvodnje sira kao i razvoju ovčarstva i voćarstva u uvjetima kada se naši proizvođači poljoprivrednih proizvoda pripremaju za nastup na zahtjevnom europskom tržištu.

Krajem 2010. godine uspostavljen je rad prvog od dva koncesionirana uzgajališta kalifornijske pastrve u Velebitskom kanalu, za koje očekujemo da će puni kapacitet proizvodnje ribe doseći sredinom ove godine. Time ćemo postati prva županija po proizvodnji bijele ribe u RH (2.000 t/godišnje) uz naglasak da predmetna tehnologija uzgoja ribe spada u red najnovijih.

U protekloj godini uložili smo preko 21 milijun kuna u naše škole, završili Učenički dom u Otočcu i obnovu škole i športske dvorane u Donjem Lapcu, te omogućili stipendiranje 70 studenata. Za centre za socijalnu skrb naše županije izdvojeno je 1,5 milijuna kuna, za domove za starije i nemoćne 8 milijuna kuna, dok je za zdravstvene ustanove u 2010.g. izdvojeno gotovo 10 milijuna kuna. Završena je izgradnja, a pri kraju je i opremanje novog objekta Doma zdravlja Novalja ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna.

Privlačni smo i turistima, kojih je svake godine sve više, jer ovo je područje stvoreno za ugodan i miran odmor. Tako je na području Ličko-senjske županije i 2010. godine nastavljen trend porasta broja ostvarenih noćenja kojih je u 2010. godini ostvareno 6,5% više nego 2009. god. i 3,9% više od prosjeka RH te godine. U vidu i turističke i gospodarske ponude ponosno podsjećam na našu manifestaciju "Jesen u Lici". Uz brojke preko 250 izlagača i preko 20.000 posjetitelja slobodno možemo reći da je ona prezentacija rada, truda i cjelogodišnjeg kontinuiranog zalaganja svih žitelja naše županije.

Razvojna agencija LIRA vodi Bazu razvojnih projekata na županijskoj razini. U Bazi se nalazi 212 projektnih prijedloga u ukupnom iznosu od 4.6 milijardi kn. Od toga je 112 projekata evidentirano u Središnjoj bazi razvojnih projekata Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva iz kojih će se pripremati projekti za Strukturne fondove EU. LIRA će postati Ovlašteni unositelji podataka u Središnju bazu za županijske projekte.

Pripremljeno je šest projekta za natječaj predpristupnog fonda IPA 3c – Poslovna infrastruktura, kazao je ličko-senjski župan Milan Jurković.


(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Dobitnici%20priznanja%20Dan%20%C5%BDupanije.jpg) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Dobitnici%20priznanja%20Dan%20%C5%BDupanije.jpg)
Dobitnici godišnjih javnih priznanja Ličko –senjske županije

Trgovačko društvo Tušak d.o.o. iz Gospića, osnovano je 1999. kao nastavak obiteljskog obrta za proizvodnju pekarskih proizvoda. Osnovna djelatnost je proizvodnja hrane i pića, odnosno kruha i pekarskih proizvoda te kolača. U godinama koje slijede tvrtka Tušak d.o.o, nudeći svojim kupcima kvalitetu, te širok asortiman pekarskih proizvoda, polako, ali sigurno zauzima svoje mjesto na lokalnom tržištu.

Ohrabreni sve boljim poslovnim rezultatima, kao i mogućnošću uvođenja novih proizvoda, započinju širenje proizvodnog asortimana najprije na pekarsko-slastičarske, a potom i na slastičarske proizvode. Istodobno sa širenjem palete proizvoda, raste i interes tržišta te tako pekarski proizvodi tvrtke Tušak d.o.o. pronalaze svoje mjesto na području općina Perušić i Karlobag, te gradova Otočca i Ogulina. Ekspanzijom trgovačkih centara i njihovim ulaskom na lokalno tržište, tvrtka ulazi u suradnju kao najveći proizvođač pekarskih proizvoda na području Gospića. U tom periodu nastaje i veća potražnja za radnom snagom, tako da danas Tušak d.o.o. zapošljava 30 radnika u proizvodnji, distribuciji i vlastitim maloprodajnim mjestima.

Usprkos financijskoj i gospodarskoj krizi, tvrtka ne stagnira, nego u 2010. g. bilježi daljnji porast poslovnih aktivnosti u odnosu na prethodno poslovno razdoblje, čime potvrđuje stabilnost i sigurno mjesto na tržištu.

Uz osuvremenjivanje pekarskog pogona primjenom novih tehnologija, tvrtka je u realizaciji izgradnje nove proizvodno-poslovne zgrade površine 1440 m2 na području Zone poslovnih namjena Smiljansko polje kod Gospića. Vrijednost investicije je oko 3.500.000,00 kuna. Izgradnjom i stavljanjem u funkciju novog objekta, tvrtka Tušak d.o.o. povećat će broj zaposlenih za 30 posto, te tako dati svoj doprinos daljnjem razvoju lokalnog gospodarstva.

1 od 3


Naslov: Vijesti iz Like
Autor: Marica - Svibanj 21, 2011, 22:31:27

Tvrtka Tušak d.o.o. Gospić dobitnik je Nagrade za najboljeg mladog poduzetnika na području RH u 2010., koju joj je na prošlogodišnjem Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu dodijelilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH.

S obzirom na obiteljsku tradiciju u bavljenju poduzetništvom, uvođenje novih tehnologija te otvaranje novih radnih mjesta dodijeljeno je javno priznanje trgovačkom društvu Tušak d.o.o. za osobit doprinos u razvoju poduzetništva na području Ličko-senjske županije.

Da spašavanje ljudskih života nema cijenu dokazuje i djelo trojice ljudi koji su izložili svoje živote da bi spasili unesrećene: Alija Junuzović, Željko Ostović i Željko Smolčić. U stravičnoj eksploziji koja je prodrmala cijelo mjesto jedna je osoba poginula, a trojica su teže ozlijeđena. Manje od 15 minuta od dojave trebalo je timu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Otočac da zavojitom cesticom stigne do Dabra, koji je 20-ak kilometara udaljen od Otočca, gdje se 27. lipnja 2010. u večernjim satima odigravala prava drama.
Na odskočnu minu PROM 1 četvorica prijatelja nagazila su u šumi iznad zaseoka Zabare, pri čemu je smrtno stradao Danijel Pintar (29), a ostala trojica teže ozlijeđena u eksploziji. Pri tome je najteže ozlijeđen 30-godišnji Mihovil Šepac. Samo je hrabra intervencija tima hitne pomoći Doma zdravlja Otočac i mještana Željka Smolčića spriječila da tragedija bude još veća. Čim je u nedjelju navečer stigla dojava Županijskog centra 112, kola hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Otočac krenula su prema Dabru i stigla u 21.05 sati u podnožje brda u zaseoku Zabare. S brda su dopirali jauci. Voditelj hitne pomoći Alija Junuzović i vozač hitne pomoći Željko Ostović, u pratnji mještanina Željka Smolčića, na vlastitu su odgovornost ušli u obilježeno minski sumnjivo područje. Poginulom Pintaru više nisu mogli pomoći, a uz pomoć dvojice lakše ozlijeđenih zbrinuli su teško ozlijeđenog koji je imao povrijeđene obje potkoljenice te su ga na nosilima spustili u podnožje brda gdje su onda priskočili i ostali mještani. Zahvaljujući takvoj pravovremenoj reakciji, spriječena je još veća tragedija i spašeni su ljudski životi.

Za prvim vozilom hitne medicinske pomoći upućeno je i drugo vozilo stacionirano na čvoru Otočac na autocesti A1, jer se radilo o više ozlijeđenih osoba. Vozilo je s teško ozlijeđenim stiglo u Dom zdravlja Otočac u 21.55 sati, iz kojeg je upućen u Dom zdravlja Ogulin, a tamo su stigli već u 22.15 sati, dok je drugo vozilo s dvojicom lakše ozlijeđenih upućeno u Opću bolnicu Gospić, gdje su stigli u 22.20 sati. U svega sat vremena zbrinuti su ozlijeđeni s teško pristupačnog terena i udaljenog mjesta, a intervencija tima se pokazala ispravnom, pravovremenom, stručnom i hrabrom.

Tim je dobitnik nagrade za naročit pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske, koju su im uručili predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut.

Tim hitne medicinske pomoći Domu zdravlja Otočac dobio je javno priznanje za nesebičnu požrtvovnost u akciji spašavanja teško ozlijeđenih u minskom polju u Dabru na području grada Otočca.

Društvo za športsku rekreaciju Sveto brdo Lovinac – Sveti Rok osnovano je 2008. u Lovincu. Osnovni ciljevi i djelatnost društva usmjereni su ka zadovoljavanju interesa i potreba građana, očuvanju i unaprjeđenju njihova zdravlja, funkcionalnih i motoričkih sposobnosti, te obogaćivanju i svrhovitom korištenju slobodnog vremena. Značajne rezultate DŠR Sveto brdo Lovinac – Sveti Rok ostvarilo je na brojnim natjecanjima u tadicijslim ličkim disciplinama kao što su bacanje kamena s ramena, skok u dalj s mjesta, potezanje štapa, lomljenje ruke, borba na gredi. Najveće uspjehe ostvarili su njihovi konopaši koji su prošle godine osvajali prva mjesta na natjecanjima diljem Republike Hrvatske, u Drežnik Gradu, Krasnu, u Stolcu kod Senja, Kupresu, Pridragi, Karlobagu, Čavoglavama te na Ličkoj olimpijadi u Svetom Roku. Društvo pridonosi promicanju športa i tjelesne aktivnosti u cilju unaprjeđenja zdravlja, te socijalnog i kulturnog razvoja, kako na lokalnoj razini, tako i šire.

Društvu za športsku rekreaciju Sveto brdo Lovinac – Sveti Rok dobitnik je godišnje nagrade za promicanje športa u cilju unaprjeđenja zdravlja te socijalnog i kulturnog razvoja općine Lovinac i Ličko-senjske županije.

Obiteljski centar Ličko-senjske županije sa sjedištem u Senju, Juriše Orlovića 2, ustanova je koju je osnovalo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u lipnju 2007., a započela je radom u travnju 2008. Osnovni cilj osnivanja Obiteljskog centra je promicanje obiteljskih vrijednosti i pružanje podrške i pomoći obitelji u suvremenim izazovima. Samim tim, značajna uloga namijenjena je Obiteljskom centru kao multifunkcionalnoj ustanovi koja ostvaruje različite programe za djecu, roditelje, te druge članove obitelji.

Centar je ustanova koja obavlja savjetodavni, preventivni rad i druge stručne poslove koji se odnose na brak i međusobne odnose roditelja i djece i druge okolnosti koje traže stručnu potporu i pomoć, potiče odgovorno roditeljstvo i skrb o članovima obitelji, bavi se problematikom odgoja djece, radi na prevenciji svih oblika ovisnosti kod djece i mladih, potiče i razvija programe rada u zajednici, volonterskog rada i rada udruga građana koji su potpora roditeljima, obitelji i djeci, mladima i drugim socijalno osjetljivim skupinama stanovništva, potiče i provodi programske aktivnosti namijenjene edukaciji i promidžbi obiteljskih vrijednosti…

Posebno je hvale vrijedno prepoznavanje zajednice za stručnom pomoći i podrškom koja se nudi kroz individualno, predbračno, bračno i obiteljsko savjetovanje, te savjetovanje za starije. U prilog tome govore i prikupljeni podaci za 2010. godinu, 351 korisnik bio je uključen u savjetovanje i programe i projekte, 2037 korisnika bilo je uključeno u jednokratne aktivnosti vezane uz programe i projekte, dok je 1744 korisnika bilo uključeno u jednokratne aktivnosti (radionice, predavanja, tribine, okrugle stolove...). Različite programe Obiteljski centar provodi kroz savjetovalište u Otočcu.

Rezultati rada stručnih suradnika Obiteljskog centra najvjernije se mogu predstaviti kroz aktivnosti koje se provode za djecu, mlade, roditelje, stručnjake, te djecu i mlade s posebnim potrebama.

Među ostalim, to su sljedeće aktivnosti:

A što da radim?;Kreativko; Baby fitness; Vremenska perspektiva; Kutija različitosti; I ja imam prava!; Škola za roditelje; Tata na porodiljskom i slično.

Obiteljski centar organizira i prigodne radionice, interaktivnih predavanja, tribine i okrugle stolove koji prate obilježavanje važnijih datuma, a vežu se uz Dječji tjedan, Međunarodni dan Konvencije o pravima djeteta, Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece, Dan ljudskih prava, Svjetski dan UNICEF-a, Međunarodni dan volontera, Nacionalni i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i Mjesec borbe protiv ovisnosti. Datum koji se posebno obilježava s nizom prigodnih aktivnosti kroz Tjedan otvorenih vrata je 15. svibnja - Međunarodni dan obitelji, kada, u tjedan dana nastoji se organizirati što više programskih sadržaja namijenjen svim uzrastima i interesima, uz zajednička druženja roditelja i djece.

Prošle godine tiskana je Vodič kroz dječja prava iz dječjih glava, u suradnji s Ličko-senjskom županijom, gradovima, općinama i turističkim zajednicama. Centar u kolovozu 2010. bio domaćin međunarodnom susretu djece i mladih iz Francuske, Mađarske, Slovačke i Belgije, te je ostvario dobru suradnju s Humanitarnom organizacijom OD CVL iz Epinala u Francuskoj, koja organizira ljetovanja i zimovanja za djecu. Obilježavanjem Međunarodne godine mladih potaknuli su niz susreta s mladima iz cijele županije, te okupili predstavnike savjeta mladih, udruga mladih i za mlade, radi bolje međusobne suradnje i daljnjih zajedničkih aktivnosti usmjerenih boljem razumijevanju i položaju mladih u društvu. Obiteljski centar često sudjeluje u radijskim emisijama, sa stručnim temama i s predstavljanjem svojih aktivnosti. S policijskom upravom sudjelovao je kampanji Živim život bez nasilja. U suradnji s regionalnim Info-centrom iz Rijeke pristupilo se ažuriranju baze podataka udruga s područja Ličko-senjske županije. S Agencijom za mobilnost i programe EU promovira se program namijenjen mladima Mladi na djelu. U tijeku je postupku dobivanja akreditacije za slanje volontera u zemlje EU. U planiranju i provedbi programskih aktivnosti Obiteljski centar uvažava mjere i aktivnosti iz nacionalnih programa, strategija i planova kojih je nositelj Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Obiteljski centar Ličko-senjske županije je mjesto u kojem svaka osoba može pronaći nešto za sebe, koji prepoznaje i prati potrebe svih skupina stanovništva i prvenstveno je usmjeren na one programske aktivnosti koje potiču i osnažuju, razvijaju i podržavaju kvalitetu međuljudskih odnosa, odnosno pridonose kvaliteti života općenito.

2 od 3


Naslov: Vijesti iz Like
Autor: Marica - Svibanj 21, 2011, 22:32:37

Obiteljski centar Ličko-senjske županije Senj dobitnik je godišnje nagrade za osobit doprinos u promicanju obiteljskih vrijednosti, pružanju pomoći i podrški roditeljima, djeci i mladima te socijalno osjetljivim skupinama stanovništva Ličko-senjske županije.

Trgovačko društvo Lika svjetlo d.o.o. osnovano je početkom 2007. godine, zapošljava 16 radnika, a registrirano je za proizvodnju rasvjetnih tijela (rad s trakom plisse, rad s plastificiranom tkaninom različitih debljina, rad s netkanim tkaninama i tkaninama strech, rezanje i savijanje na tekstilu, gumi i vlaknu s visinom od 180 cm te beskonačnom duljinom, prekrivanje kožom, ekokožom te mikrofibrom, kreiranje i projektiranje proizvoda velikih dimenzija, spajanje i proizvodnja rasvjetnih tijela). Ukupni prihod Društva u 2009. godini iznosio je 4.4 milijuna kuna, a prošle godine 5.7 milijuna kuna.

Lika svjetlo je 100 posto izvozno orijentirana tvrtka. Glavna tržišta su Italija, Bosna i Hercegovina, Njemačka te posredno (preko suradnika u Italiji) Poljska, Rusija i Španjolska.

U Poduzetničkoj zoni Smiljansko polje u Gospiću završava se izgradnja novog poslovnog objekta površine 1.580 m2. Ukupna vrijednost investicije je šest milijuna kuna, a planirano je i novo zapošljavanje novih deset radnika.

Lika svjetlo d.o.o. korisnik je bespovratne potpore Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva prema Projektu Gazele za 2010. budući je od strane Ministarstva prepoznata kao jedna od brzorastućih tvrtki na području Republike Hrvatske. Značajno je naglasiti da Lika svjetlo d.o.o. radi s posebnom brigom o zaštiti okoliša uvažavajući lokaciju na kojoj radi - Ličko-senjsku županiju kao ekološku jezgru Republike Hrvatske.

S obzirom na inovativni proizvod, uvođenje novih tehnologija i izvoznu orijentiranost Trgovačkom društvu LIKA SVJETLO d.o.o. dodijeljeno je javno priznanje za osobit doprinos u razvoju inovativnih proizvodnih djelatnosti na području Ličko-senjske županije.

UDRUGA MALIH SIRARA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE LIČKI ŠKRIPAVAC GOSPIĆ

Udruga malih sirara Ličko-senjske županije Lički škripavac Gospić osnovana je 2006. i okuplja 23 člana s područja cijele Županije (obiteljska poljoprivredna gospodarstva i jednu zadrugu). Članovi udruge prosječno prerade oko 30.000 litara mlijeka mjesečno ili 360.000 litara mlijeka godišnje. Glavni proizvodi članova udruge su sir škripavac, polutvrdi sir, kuhani sir te skuta. Udruga čini značajne napore da svi njeni članovi registriraju svoju proizvodnju i zadovolje zakonske propise vezane uz proizvodnju i plasman sira, što je i najznačajniji projekt Udruge u 2010. i 2011. godini.

U idućem razdoblju Udruga planira organizirati cestu sira kao oblik izravne prodaje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ali i kao dio turističke ponude Županije te pokrenuti postupak brendiranja ličkog škripavca. Članovi Udruge prisustvuju mnogim nacionalnim i regionalnim izložbama i sajmovima i kroz promociju svojih proizvoda promoviraju Ličko-senjsku županiju. Od osnutka Udruga aktivno surađuje sa Županijom i s kojom je do sada organizirala četiri ocjenjivanja sira čiji rezultati se prezentiraju na izložbi Jesen u Lici i edukaciju za zvanje mljekara i sirara. U 2011. godini Županija u suradnji s Udrugom sufinancira troškove edukacije i uvođenja mjera dobre higijenske prakse malim sirarima u sklopu provedbe projekta Županije i UNDP-a Zajednički fond za tehničku dokumentaciju za male prerađivačke kapacitete, diversifikaciju proizvoda i usluga u Ličko-senjskoj županiji.

Udruga malih sirara Ličko-senjske županije Lički škripavac Gospić dobitnik je javnog priznanja za doprinos gospodarskom i socijalnom razvoju Ličko-senjske županije.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Velebit Lovinac osnovano je početkom 2001., ali puni zamah doživljava tek 2009. godine, kada su izabrana nova upravna i zapovjedna tijela. Upornim radom i zalaganjem tijekom protekle dvije godine ostvareni su značajni rezultati, a sve u skladu s općinskim planovima: Procjenom ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije i planom zaštite od požara te zakonom o vatrogastvu i drugim pozitivnim zakonskim propisima koji uređuju rad vatrogasnih postrojbi DVD-a.

Ustrojena je grupa od dvadeset operativnih vatrogasaca koji su prošli vatrogasnu edukaciju i svi su osposobljeni i položili su ispit za zvanje vatrogasac. Ustrojeno je i deset pričuvnih vatrogasaca, deset podupirućih članova te trenutno ima i šesnaest članova vatrogasne mladeži. Početkom 2010. DVD Velebit Lovinac dobio je tri donacije: jednu autocisternu od DVD-a Klis, jedno kombi vozilo za vatrogasne potrebe od DVD-a Omiš te jedno kombi vozilo za vatrogasne potrebe od DVD-a Šenkovec. Time su stvoreni preduvjeti da se Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije zatraži suglasnost za samostalno obavljanje vatrogasne djelatnosti. U travnju 2010. godine dobivena je tražena suglasnost, kao nagrada za zalaganje i rad sa ciljem sveopće zaštite od požara. Od reorganizacije u srpnju 2009. godine bilo je ukupno 66 vatrogasnih i ostalih intervencija.

DVD Velebit Lovinac može poslužiti kao primjer da se za svega nekoliko mjeseci operativnog rada može pokrenuti i ustrojiti društveno neophodan i zakonom obvezujući segment društvene zaštite.

DVD Velebit Lovinac dobitnik je zahvale za osobit doprinos u protupožarnoj zaštiti, humanosti i požrtvovnosti u spašavanju ugrožene imovine i građana.

DVD Pazarište osnovano je u kolovozu 2003. godine s ciljem pružanja protupožarne i tehničke zaštite građana pazariškog područja ili u slučajevima da zatreba pomoć na području grada Gospića i Ličko-senjske županije. S obzirom da s područja Pazarišta u raznim profesionalnim postrojbama u Ličko-senjskoj županiji radi petnaest vatrogasaca, inicijativom grupe građana i samih vatrogasaca pristupilo se osnivanju, opremanju i ustrojavanju DVD-a. Sami začeci rada Društva u ruralnom području koje do tada nije imalo nikakvu vatrogasnu tradiciju bili su vrlo teški. U suradnji s Vatrogasnom zajednicom Ličko-senjske županije pristupilo se osposobljavanju dobrovoljnih vatrogasaca, što je kasnije ponavljano još dva puta, tako da je ukupno osposobljeno 50 dobrovoljnih vatrogasaca. Danas Društvo broji ukupno 79 članova, a od toga 20 operativnih vatrogasaca. U prethodne četiri godine Društvo je u požarnim sezonama zapošljavalo dva ili tri sezonska vatrogasaca.

Pripadnici vatrogasne postrojbe samostalno izvršavaju preko 90 posto intervencija na području Pazarišta, a aktivno su sudjelovali na većim intervencijama na poziv Gradskog stožera za zaštitu i spašavanje, kao što su poplave u Gospiću, Kosinju, Podastrani, požari - Borov vrh, Balenija, Blatovac, Kaldrma, Brezovo polje, Žitnik i niz drugih gdje su štete od požara brzom reakcijom vatrogasaca svedene na minimum.

Donacijom Vatrogasne zajednice Grada Senja 2004. godine osigurana su dva intervencijska vatrogasna vozila i od tada operativni vatrogasci izlaze na sve vrste vatrogasnih intervencija. Prosječan godišnji broj intervencija kreće se do 35 intervencija različitog tipa. Paralelno s ustrojavanjem vatrogasne postrojbe odvijale su se aktivnosti oko održivosti rada zbog financijskih i smještajnih problema. Marljivim radom članova društva i uz pomoć Grada Gospića 2009. riješen je smještaj društva u Društvenom domu u Aleksinici. Uz pomoć Grada Gospića, Komunalnog društva Usluga d.o.o. Gospić i Caritasa Gospić, pokrenute su radne akcije na uređenju vatrogasnog doma, u koji je utrošeno preko 1600 sati dobrovoljnog rada. Vlastitim sredstvima uređene su prostorije DVD-a. U suradnji s Uslugom popravljeno je i stavljeno u funkciju sedam hidranata. Uz pomoć donatora iz Njemačke nabavljena je vrijedna vatrogasna oprema. Državna uprava za zaštitu i spašavanje i Vatrogasna zajednica Grada Zagreba donirali su razna sredstva za gašenje požara i osobnu zaštitnu opremu za vatrogasce. Racionalnim trošenjem financijskih sredstava kupljeno je novo vatrogasno vozilo marke Dacia, a iz donacije Doma zdravlja Gospić nabavljeno je kombi vozilo i preuređeno u vatrogasne svrhe.

Tako sada vatrogasna postrojba raspolaže s tri vatrogasna vozila, od toga jedno kapaciteta 2400 litara vode za gašenje požara. Kontinuirano se odvija suradnja s Osnovnom školom dr. Ante Starčevića Klanac Pazarište, na edukaciji učenika i razvija se ukupna svijest građana u smislu preventivnih aktivnosti sprječavanja nastanka požara.

DVD Pazarište dodijeljena je zahvala za osobit doprinos u protupožarnoj zaštiti, humanosti i požrtvovnosti u spašavanju ugrožene imovine i građana.

DVD Udbina osnovala je grupa građana 1998. godine, a tradicija je prijeratnog DVD-a od 1983. godine. Danas Društvo ima 40-ak članova i 20-ak članova mladeži. Osnovne djelatnosti DVD-a su prevencija, odnosno intervencija na požarištima, snabdijevanje lokalnog stanovništva pitkom vodom tijekom ljetnih mjeseci, pomoć u mjestu pri komunalnim djelatnostima i drugo. U 2010. godini bilo je 12 intervencija, a već u prvih nekoliko mjeseci ove godine imali bilo je 20 intervencija. Dobrovoljno vatrogasno društvo Udbina osim obavljanja svojih redovitih osnovnih djelatnosti, svesrdno pomaže i u organizaciji društvenih zbivanja na području općine Udbina.

DVD Udbina dobitnik je zahvale za osobit doprinos u protupožarnoj zaštiti, humanosti i požrtvovnosti u spašavanju ugrožene imovine i građana.

Zabavni program Hrvatske radio-televizije s velikim uspjehom emitira glazbeno-scenski spektakl Lijepom našom koji je pokrenut 1996. i ima veliku posjećenost publike i zavidnu televizijsku gledanost jer je među 10 najgledanijih emisija. Scenaristički i režijski, emisije su zamišljene kao show najpoznatijih zvijezda hrvatskog glazbenog ozračja, kada je u pitanju hrvatska narodna glazba, ali i najboljih folklornih društava, tamburaških i narodnih sastava, klapa i vokalnih skupina iz županije u kojoj gostuje. U emisijama serijala koje se baziraju na hrvatskoj tradicijskoj kulturi, obrađuju se područja turizma i zanimljivosti, gastronomije, enologije, običaja i slično. Do sada je snimljeno i emitirano više od 500 emisija. U Ličko-senjskoj županiji ekipa serijala Lijepom našom gostovala je pet puta i emitirano je deset emisija kojima su promicane prirodne ljepote i bogatstvo tradicijske kulture Ličko-senjske županije. Serijal Lijepom našom HTV-a dobitnik je javnog priznanja za doprinos ugledu i promociji prirodnih ljepota i bogatstva tradicijske kulture Ličko-senjske županije.

Za forum dostavio Dražen Prša, Otočac, 21. 05. 2011.

3. od 3


Naslov: Staro željezo
Autor: Marica - Srpanj 12, 2011, 09:45:17

Staro željezo

Njemačka željeznica piše crvene brojke i to većinom zbog velike potražnje starog željeza na svjetskom tržištu. Kroz krađe je  Deutsche Bundesbahn 2010 g. bio sa 40% u gubitku. Tako su "vrijedni" i vješti lopovi u Mannheimu ukrali 6 tona željeza, u Ebersbachu 1 200 kabla ... "Spiegel" navodi 2.700 slučajeva krađe starog željeza kod DB.

U Hrvatskoj novac leži "na ulici" samo ga niti prosjaci niti lopovi neće da dignu.

Skupljanje željeza mogli bi, pošto lopove mi ne kažnjavamo, preuzeti mladi, jaki muškarci bez posla. Hrvatski Zavod za zapošljavanje mogao bi izraditi konkretan plan o "Akcija skupljanja starog željeza"

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Lika-ostatak%20ostataka.jpg) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Lika-ostatak%20ostataka.jpg)
Foto: Marica

Ovo oklopno vozilo stoji nedaleko Otočca – nezaboravna slika moga zadnjeg godišnjeg odmora.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,773604,00.html

http://altmetallpreise.de/altmetall-preise/index/

http://nachrichten.lvz-online.de/leipzig/polizeiticker/polizeiticker-mitteldeutschland/diebe-stehlen-1200-meter-kabel-und-legen-bahnverkehr-lahm/r-polizeiticker-mitteldeutschland-a-95929.html

http://www.hzz.hr/


Naslov: U Srbu 27.07. ustanak dva naroda u isto vrijeme
Autor: Marica - Srpanj 22, 2011, 11:16:10

U Srbu 27.07. ustanak dva naroda u isto vrijeme

Već niz godina u Srbu se 27. srpnja, održava javno okupljanje povodom obilježavanja tkz. "Dana ustanka naroda Like". Ovogodišnje javno okupljanje, sudeći po najavama organizatora moglo bi imati veći broj štovatelja ali i protivnika tog "ustanka". Potvrdio nam je to Joso Vuković iz Brinja koodrinator "Prosvjeda u Srbu 27.07.2011." inače, dopredsjednik Akcije za bolju Hrvatsku.

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/josovukovic_prsa_21072011.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/josovukovic_prsa_21072011.JPG)
Joso Vuković iz Brinja

Vuković kaže da je i "vragu i Bogu" već dozlogrdilo to okupljanje i veličanje četničko okupatorskih pristača i njihovih poklonika.

- " komunističko četnički zlikovci i ove godine će obilježiti svoj krvavi pir iz 1941. godine kada su u hrvatskom selu Borićevac pobili 56 hrvatskih civila, cijelo selo popalili opljačkali i rastjerali da ni do današnjih dana nije obnovljeno. Tih istih dana u drugom hrvatskom zaselku Brotnju pored Srba pobili su 37 hrvatskih civila prezimena Ivezić, a najmlađi među ubijenima imao je 2 godine. Također, u hrvatskom selu Krnjeuša pobili su 270 hrvatskih civila, zapalili katoličku crkvu, a svećenika Barišića su pekli na ražnju ispred crkve. U jamu Golubinka kod Drvara pobacali su oko 150 hrvatskih hodočasnika koji su se vraćali sa hodočašća sv. Ani u Kninu, na čelu sa župnikom Valdemarom Nestorom" – kaže Vuković te dodaje da

-" su na području Grahova tih dana poubijali oko 40 hrvatskih civila na čelu sa katoličkim svećenikom Gospodnetićem. Navedeni zločin su sljedbenici Đoke Jovanića i popa Momčila Đujića proglasili antifašističkim ustankom naroda Hrvatske uz prešutno odobravanje ondašnjih i današnjih hrvatskih izdajničkih političkih elita".

Vuković je ogorčen i podatkom da je još tragičnije što se sve te, kako kaže komunističko četničke proslave financiraju novcem hrvatskih građana, te da se trenutačna Vlada RH ponaša kao srpska peta kolona. Inače, prijevoz na prosvjedni skup u Srb je organiziran i besplatan a Vuković drži da će se ovom prosvjedu odazvati veliki broj stanovnika Ličko senjske županije.

Dodao je da autobus polazi iz Brinja u srijedu 27.07.2011. u 07,30 sati, te da svi prosvjednici sa sobom ponesu hrvatsko znamenje.

Tekst i foto: Dražen Prša, novinar
Otočac, 22. 07. 2011


Naslov: HDZ i Gospicka "vlastela" teroriziraju i pljackaju Licane
Autor: Ante_Bruno_Busic - Srpanj 27, 2011, 06:46:08

HDZ i Gospicka "vlastela" teroriziraju i pljackaju Licane

Piše: Miro Matijević - Odgovor čovjeku koji je Lici ukrao mjesto župana

Milane Jurkoviću, iskreno sam vam zahvalan jer ste u tih par rečenica potvrdili sve moje navode o vama kao glavnom kreatoru projekta „Lika - hrvatsko Kosovo“, zaštitniku kriminala koji ciganske bande provode u Lici s namjerom tihe okupacije Like.

Smatram da smo vašim člankom i vašim priznanjem riješili pitanje vaše odgovornosti, ali se otvara novo pitanje. Nakon svega što ste učinili Lici kako možete i dalje oduzimati Lici mjesto župana nekom sposobnom i poštenom koji neće rastjerivati Hrvate iz Like, koji neće omogućavati pljačku državnog proračuna preko poticaja, koji neće iz Like tjerati poduzetnike kako bi zadržao monopol na svako radno mjesto.

Drago mi je da ste se makar ovako oglasili, pa želim iskoristiti priliku i postaviti otvoreno pitanje vama i javnosti, može li čovjek vaših „kvaliteta“ i dalje zauzimati mjesto župana? Može li zaista netko tko otvoreno stoji na strani zla i godinama sustavno uništava Liku biti prvi čovjek Like? Vaš članak ukazuje sav talog i bijedu udbaša izgubljenog u prostoru i vremenu, sekretara općenarodne obrane koji u nedostatku bilo kakvog razumnog odgovora ili dijaloga provjerenim udbaškim metodama paušalno etiketira i prijeti.

Kako bih vam pomogao da se lakše odlučite dok „s odvjetnikom razmišljate o daljnjim koracima pri ovakvim javnim govorima mržnje, rasne netrpeljivosti“ moram vam reči da vas doživljavam kao patološkog lažova, jer za svoje tvrdnje kojima pokušavati zaplašiti javnost, portal slobodnalika i mene nemate ni jedan argumenat.

1. Milan Jurković, čovjek koji je Lici ukrao mjesto župana laže kada tvrdi da je portal Slobodnalika poslužio kao javno sredstvo priopćavanja u kojem se potiče govor mržnje i rasne netrpeljivosti.

Miro Matijević: Jednom udbaš, uvijek udbaš. Zaboravili ste jedino napomenuti da bratstvo i jedinstvo naših naroda treba čuvati kao zjenicu oka svoga.

Ukažite mi na samo jednom primjeru tko i na koji način potiče mržnju i rasnu netrpeljivost. Objavljeno je 7 tekstova na tu temu, 4 reportaže na „Prizmi“, tužili smo Cigane za diskriminaciju Hrvata i ostalih naroda Vladinom uredu za ljudska prva, podnijeli smo Vladi 4 podneska o situaciji na terenu, ponudio sam kratkoročni i dugoročni program rješenja tog problema i nikada nitko nije imao primjedbi. Nikada nitko nigdje nije vidio mržnju i rasnu netrpeljivost. Niti jedan Ciganin se nije žalio, niti najveći borci za ciganske privilegije Kasum Cana i Nasif Memedi se nisu oglasili, nitko sve dok se nije pojavio najveći medu njima Milan Jurković.

2. Milan Jurković, čovjek koji je Lici ukrao mjesto župana kaže: „da se zaključiti da g. Miro Matijević ima određenih predrasuda“

Miro Matijević: Kao što se iz vašeg članka može „zaključiti da g. Milan Jurković ima određene psihičke smetnje“. Samo bolestan čovjek ili udbaš mogu problem koji je problem države, a prerasta u globalni, svoditi na moje predrasude.

3. Milan Jurković, čovjek koji je Lici ukrao mjesto župana tvrdi: „da je Županija zajednica svih njenih stanovnika koje ne dijelimo ni po nacionalnoj ni po rasnoj pripadnosti“.

Miro Matijević: Ni mi Županiju ne dijelimo ni po nacionalnoj ni po rasnoj pripadnosti. Kao udruga, sve sudionike incidenata dijelimo na nasilnike i kriminalce, te njihove žrtve. Nakon 18 mjeseci praćenja imamo i previše dokaza i samo upozoravamo da su te grupe nasilnika i kriminalaca regrutirane isključivo iz etničke skupine Cigana, a da su žrtve isključivo pripadnici većinskog naroda i ostalih nacionalnih manjina, što su vaši kadrovi iz policije još do nedavno prikrivali.

4. Milan Jurković, čovjek koji je Lici ukrao mjesto župana, kaže: „dosadašnji odnosi s nacionalnim manjinama u Ličko-senjskoj županiji izuzetno korektni te sam siguran da će takvi i ostati“.

Miro Matijević: Za vaše odnose niti ne sumnjam. Siguran sam da su i veoma isplativi. Ali odnosi koje ste nametnuli neće više nikada biti takvi kako bi vi željeli. Jedino mjerilo mora postati zakon, a dijelit će se na ljude koji poštuju zakon i tuđa ljudska prava i one koji to ne poštuju i koji će za to biti sankcionirani.

Citat Milana Jurkovića: „Odgovorno tvrdim da g. Matijević nije zvao niti dolazio osobno u moj ured, kao i da su sve izrečene tvrdnje u navedenom pismu čista izmišljotina“.

Milane Jurkoviću, i 67,1 % čitatelja portala koji su glasovali i proglasili vas glavnim krivcem što Gacka dolina stagnira sigurno imaju predrasude i izmišljaju. Zaista mislite da i dalje možete uništavati Liku taktikom „što gore to bolje“ jer jedino u tim uvjetima, plašeći ljude i ucjenjujući ih možete njima manipulirati.

I što za vas znači „odgovorno tvrdim?

U civiliziranom svijetu to znači da će te preuzeti odgovornost ako dokažem da lažete. Pred javnošću ste to izrekli, a neka javnost bude svjedok. Dajte dokaze da su moje tvrdnje „čista izmišljotina“ i neka se objave. Ja stojim iza svake svoje riječi napisane u „Otvorenom pismu županu Milanu Jurkoviću“ i predočit ću dokaze da ste lažov. Neka javnost presudi tko govori istinu. Ako dokažem da ste lažov budite „odgovorni“ i vratite Lici mjesto župana, jer lažov i čovjek koji se otvoreno bori protiv hrvatskih strateških interesa ne može obnašati niti neku manje važnu funkciju.

Eto i u mom prošlom otvorenom pismu sam vam nudio sastanak i konstruktivan dijalog od kojeg ste ponovo pobjegli. Sada vam nudim pošten duel pa prestanite konačno lagati, skupite hrabrosti i ponašajte se kao čovjek.

http://slobodnalika.com/novosti/arhiva/2011/03/08/9173_Pise+Miro+Matijevic++Odgovor+covjeku+koji+je+Lici+ukrao+mjesto+zupana.html


Naslov: Fućka se Ličanima tko svira
Autor: Marica - Srpanj 27, 2011, 12:29:02

Moje mišljenje

Ličanima - većini - je dovoljna: janjetina, šljivovica i ličko prelo. Fućka se Ličanim tko svira dok oni u kolu igraju.

Tek kada janjetine i šljivovice u Lici nestane, tek onda će Ličanima smetati "ciganska posla" ili će uskoro svi pjevati:

Kad se Ciga zaželi
medenih kolača
on pošalje Ciganku
u selo da vrača

Grmi, seva, vreme se menja
a Ciganke varošanke još iz sela nema

A ja volim je, šta ću sada bez nje
i ja volim je, a sprema se nevreme
a nema, nema nje naše Ciganke
 
Kada Ciga zaželi
med i čokoladu
on u selo pošalje
Cigančicu mladu
 
Grmi, seva, vreme se menja
a Ciganke varošanke još iz sela nema
 
A ja volim je, sta ću sada bez nje
i ja volim je, a sprema se nevreme
a nema, nema nje naše Ciganke

 :sviramvi Marica


Naslov: Trideset priča o zločinačkoj organizaciji koja vlada Likom
Autor: Marica - Srpanj 29, 2011, 11:52:07

Trideset priča o zločinačkoj organizaciji koja vlada Likom

Piše: Miro Matijević

Cigani po Lici zauzimaju selo po selo i teroriziraju lokalno stanovništvo pod zaštitom Jurkovićeve bande - ili su „odnosi s nacionalnim manjinama u Ličko-senjskoj županiji izuzetno korektni“?

Da li je to tako ili Milan Jurković laže javnost štiteći kriminal - uvjerite se sami kroz tridesetak dokaza koje ćemo navesti, dokaza koji su sastavni dio kaznene prijave koju protiv njega podižemo kao i zahtjev Županiji da ga se smjeni zbog opstruiranja rada kako Županije tako i drugih državnih institucija, pogodujući tako interesu kriminala i u njemu involviranoj etničkoj skupini Cigana.

Moje predrasude - ili župan laže?
 
Netko širi rasnu mržnju - ili je čovjek na položaju župana kriminalac i izdajnik?

Prosudite sami!
 
==============================================================

PRIČA JEDANAESTA: Nacionalna alkemija Milana Jurkovića (I. dio)
 
Zbog zadnjih nekoliko slučajeva, koji su samo čudom prošli bez ljudskih žrtava, odlučio sam feljton malo skratiti i prijeći na bit problema, kako bi ipak spriječili daljnju eskalaciju nasilja i daljnju suspenziju hrvatskog Ustava i zakona. Već danas o svemu izvješćujemo USKOK, a naš feljton ulazi u zanimljivu fazu u kojoj ćemo javnosti predočiti dokumente o pljački državnog proračuna krivotvorenjem službenih spisa, u režiji Milana Jurkovića. Izradom ŽUPANIJSKOG PROGRAMA AKTIVNOSTI I MJERA ZA UNAPREĐENJE STANJA PROSTORA I OKOLIŠA LOKACIJA NASELJENIH ROMIMA potpisanim 29.11.2009. i unošenjem neistinitih podataka, Milanu Jurkoviću je skoro uspjela, ako ne najveća pljačka u povijesti Like, onda sigurno najveća izdaja, jer se po Lici stvaraju centri iz kojih bi na telefonski poziv izletale bande i svladavale svaki otpor po selima, kao što su demonstrirali u svim slučajevima na Krbavi, Vhovinama, Širokoj Kuli... Zbog ŽUPANIJSKOG PROGRAMA AKTIVNOSTI I MJERA ZA PLJAČKU DRŽAVNOG PRORAČUNA I OKUPACIJU LIKE narod živi u neprekidnom strahu, a njime su postavljeni temelji CAO Krajine.

A stari udbaš je učinio sve, sve osim potpisa za koji je, svjestan da se radi o kriminalu podmetnuo Petra Krmpotića. Čovjeka u čije poštenje ja osobno nikada nisam sumnjao i za koga vjerujem, da osim zadnje strane na koju je stavio potpis ništa drugo nije ni vidio.

A sada nešto o Alkemiji, kojoj je glavni cilj pronaći tajnu formulu za dobivanje zlata iz drugih kovina. Stari udbaš se dosjetio formule, pa zlato radi pomoću „usmenih podataka predstavnika jedinice lokalne samouprave i samih Roma“ (str. 4. ŽUPANIJSKOG PROGRAMA...). Dovoljno je krivotvoriti neki program na osnovu navodnih „usmenih izjava“ navodnih Roma, a zlato iz državnog proračuna već curi. Samo u Perušiću na lokaciji Čandrlište se ulaže 11.300.000 kuna. Prema Jurkovićevoj statistici koja je tu da prikrije istinu, na toj lokaciji navodno živi 15 obitelji sa 83 člana i svi Romi (str.33 AKCIJSKOG PROGRAMA). Za one koji slabo poznaju Perušić, pomaže se uređenju lokacije na kojoj živi prebogati, najveći lički ratni profiter Pave Amić zvani „Bajo“ sa svojom brojnom obitelji.

A što kaže službena državna statistika? U Perušiću prema popisu stanovništva iz 2001.godine ne živi niti jedan Rom. Svi su se izjasnili kao Hrvati. Tko laže, državna statistika ili Jurkovićevi špijuni?

A što kažu predstavnici lokalne samouprave i sami Romi na čije se izjave Jurković poziva. Članak iz Novog Lista iz svibnja 2010.godine. Devet godina nakon službenog popisa stanovništva, a pola godine nakon potpisivanja Jurkovićeve Alkemije.

GOSPIĆ – "Akcijski plan Vlade Republike Hrvatske o uključivanju Roma 2005.-2010." poznavatelji manjinskih pitanja pozdravili su kao moderan, vrlo Europski i vrlo raznolik način uključivanja romske populacije u sve sfere života. Provedba Akcijskog plana u Ličko-senjskoj županiji za sada stoji na mjestu. Razlog: nema Roma!

"Mjere su ponuđene u vrlo raširenom spektru. Odnose se na sufinanciranja obrazovanja romske nacionalne manjine, na zapošljavanje nezaposlenih u programu javnih radova. Neki kolege u drugim sredinama ove Vladine mjere lako pretoče u praksu, ali kod nas je problem što u evidenciji nezaposlenih ne postoje Romi." rekla nam je ravnateljica HZZ-a Gospić Milka Rukavina.

Načelnik Općine Perušić, Ivan Turić, objašnjava za novine (novilist.hr): "Ti naši sugrađani se ne deklariraju kao Romi. Dolazili su k njima čelni ljudi iz Udruge Roma, bio je s njima i OESS. Razgovarali su s ljudima, pojašnjavali im neke subvencije, mogućnosti, pogodnosti... Odbili su razgovor jer se izjašnjavaju kao Hrvati. To je njihovo pravo izbora i treba ga uvažavati."

Niti naša ekipa nije bila bolje sreće. Ulaskom u zaseok Markovo selo dočekuju nas ljubazna lica, ali dolazi do preokreta čim se povede razgovor o Romima: " Rome tražiš, a? Nema ti ovdje ni Roma ni Cigana. Mi smo Hrvati. Borili smo se za ovu zemlju pa valjda moremo reći što smo. Govorimo samo hrvatski. Sva perušićka dica idu u istu školu, isto nam je groblje. Pa onda smo valjda svi isti!" - zaključuju pomalo u ljutnji.

Činjenica je da su sredstva iz proračuna bila strogo namjenska, usmjerena isključivo na pomoć Romima - a njih u Ličko-senjskoj županiji dokazano i provjereno NEMA !!!

Svi su imali pravo izbora i to treba uvažavati, kako kaže načelnik ali i Ustav. Nitko nema pravo krivotvoriti službene dokumente i nekom promijeniti nacionalno opredjeljenje, a pogotovo nema pravo pljačkati državni proračun na račun toga! Sve svoje teorije i objašnjenja si Jurković može slobodno staviti negdje, u mjesto koje se u zatvoru redovito provjerava - pa će i njemu uskoro, ako ima još i malo pravde i zakona u Hrvatskoj.

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Lika-Gipsyland.jpg) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Lika-Gipsyland.jpg) Trideset priča o zločinačkoj organizaciji
koja vlada Likom 

Više na ovom linku  
> http://www.mmmprojekt.com/ 


 Trideset razloga da ne birate HDZ (MD)   


Naslov: Turci ili Roma u Lici?
Autor: Marica - Srpanj 30, 2011, 10:01:11

Moje razmišljanje

Pogledamo li stručnu literaturu o muslimanskim prezimenima u Hrvatskoj naći ćemo među njima i prezime Amić.

U samom Perušiću je nakon izgona Turaka 1689 ostalo njih 45.

- Kako i kada su od Turaka u Lici postali cigani?

Povijest Roma u Lici nije istražena ili meni literatura o dolasku Roma u Liku nije poznata.

Marica


Naslov: Vijesti iz Like
Autor: Ante_Bruno_Busic - Srpanj 31, 2011, 04:02:47

Za takve je Jasenovac idealan hahahah


Naslov: Vijesti iz Like
Autor: Marica - Srpanj 31, 2011, 10:26:57

 :razmisljam Na koji ti to Jasenovac misliš, na onaj Pavelićev ili onaj Titin?


Naslov: Vijesti iz Like
Autor: Ante_Bruno_Busic - Kolovoz 01, 2011, 03:16:21

Pavelicev... "rasni zakoni" itd hehehe


Naslov: Vijesti iz Like
Autor: Marica - Kolovoz 01, 2011, 09:31:52

Danas živi više od 60 milijuna cigana po cijelom svijetu, od tih 60 milijuna 9 milijuna Roma živi u Europi.

Bilo bi interesantno saznati koliko je cigana živjelo u Hrvatskoj do 25. 09. 1941. i koliko ih je prošlo kroz radni logor Jasenovac do 22. 04. 1945.

Ako su hrvatski cigani preuzeli 1761, po zakonu kraljice Marije Terezije, kršćanska imena i prezimena a davno prije toga katoličku vjeru pitam se iz kojih razloga bi Pavelić hrvatske cigane "poslao na rad" u radne logore.

Činjenica je da ni početno robstvo u 14. stoljeću, ni fašistički logori a ni današnje Vlade "radni" moral cigana nisu mogli promjeniti.

I još nešo malo o Titovom Jasenovcu.

http://shp.bizhat.com/T.jasenovac.html


Naslov: Na području Otočca 145 pirotehničara
Autor: Marica - Kolovoz 10, 2011, 17:36:30

Na području Otočca 145 pirotehničara

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Mine%2005_07_2011.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Mine%2005_07_2011.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Mine%20u%20Dabru%2014_04_2011.jpg) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Mine%20u%20Dabru%2014_04_2011.jpg)
Desno: Mine u Dabru

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Zivot%20s%20jednom%20nogom.gif) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Zivot%20s%20jednom%20nogom.gif)  
Na području Otočca trenutačno je na poslovima razminiranja angažirano više pirotehničara nego li bilo gdje u Hrvatskoj.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Tomislav Ban iz Siska koji je zadužen za nadzor i kontrolu kvalitete kaže da je na području Otočca do prije nekoliko dana radilo 145 pirotehničara iz zagrebačke firme "Terafirma" te još 10-tak njezinih partnera. Razminiravaju se površine uz županijsku cestu Otočac – Dabar – Lička Jasenica i na području Livada u Špilničkome polju.

Projekat obuhvaća 522.057 četvornih metara prostora a vrijednost posla koji bi trebao biti završen do kraja kolovoza iznosi oko 5 milijuna kuna.

Ukupno su pronašli neeksplodiranih ubojnih sredstava 195, protuoklopnih mina 25, te samo jednu protupješačku minu.
Tekst i foto: Dražen Prša, novinar
Otočac, 10. 08. 2011


Naslov: Mučenje životinja
Autor: Marica - Studeni 26, 2011, 01:44:58

Mučenje životinja

http://www.youtube.com/v/q_JifrjCf88?version=3&feature=player_detailpage
http://www.youtube.com/v/q_JifrjCf88?version=3&feature=player_detailpage...

Jedan od najstrašnijih stvari koja se može dogoditi je mučenje djeteta ili životinje i ostati nekažnjen. Gdje nema tužitelja tu nema ni suca!

Zato trebaju svi pasivni promatrači biti strogo kažnjeni.

Jer nasilje nad životinjama može biti prvi znak opasne psihopatije kojoj nema ograničenja. Brojne studije su pokazale, da nasilje nad životinjama zahtijeva našu punu pozornost! Mučenje životinja nije samo prekršaj nego je djelo protiv zakona u raznim težinama prekoračenja - zločin.

Mučenje životinja i nasilje u obitelji idu iz ruku u ruku. Kućni ljubimac je često prvi cilj nasilja, a zatim slijede žena ili dijete. Takvi nasilnici često su u stanju kontrolirati svoje žrtve, kao ženu, prijeteći joj s demonstrativnim mučenjem životinje, psa, mačke pa i konja. Životinje služe nasilnicima kao sredstvo za potvrdu svoje moći. Činjenica je, da nasilje u obitelji služi kao plodno tlo za dječje okrutnosti prema životinjama. Serijski seksualni nasilnik ili ubojica je u svojoj mladosti obično oučljiv kroz mučenje životinja.

Notorne ubojice često su započeli svoju "karijeru" s zlostavljanjem životinja. Ubojice su, kao djeca, većinom mučili i ubijali životinje. To su upravo ona djeca koja nikada nisu naučila, da je nepravda mučiti nemoćnijeg od sebe.

Tko drugim bićima nanosi patnje najčešće je kao dijete bio žrtva nasilja, a kao odrasli je opasnost za društvo u kojem živi. Usporedba između mučenja životinja i djece i odraslih je vidljiva jer tko danas tuče psa možda će već sutra tući dijete, ženu ili ubiti staricu.

Zato je naša dužnost ne samo prijaviti takvu osobu već pratiti njezinu osudu sve do lječenja i sprečavanja psihičke abnormalnosti.

Marica

http://www.tvloki.com/index.php?option=com_hwdvideoshare&task=viewvideo&Itemid=1&video_id=609


Naslov: Draženka Draženović Kostelac iz Brinja
Autor: Marica - Svibanj 23, 2012, 10:55:45

Umjetnica Draženka Draženović Kostelac iz Brinja

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Drazenka%20Drazenovic-Kostelac%20iz%20Brinja.jpg) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Drazenka%20Drazenovic-Kostelac%20iz%20Brinja.jpg)
Klikni za uvećani prikaz

Otočac – TZ Grada Otočca organizira izložbu slika na temu “Gacka i mlinice

Dana 14. travnja 2012. obilježiti će se svečano otvorenje turističke sezone na Majerovom vrilu u Sincu. Pored ostalih turističkih sadržaja, Turistička zajednica Grada Otočca ove godine organizira i izložbu slika autorice Draženke Draženović Kostelac iz Brinja. Slike su izrađene tehnikom uljanih boja na platnu, a tematika slika su uglavnom pejzaži na rijeci Gackoj. Slike su izrađene 2010. godine, a sada će prvi puta biti prikazane javnosti.
 
Autorica ovih slika rođena je u Otočcu, diplomirala je na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment u Opatiji, a magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno radi u Gospiću kao voditeljica Područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak za Liku.

Autorica je počela baviti se slikanjem u svojoj petnaestoj godini kada su i nastali prvi crteži. Samostalno je istraživala različite tehnike slikanja, bez stručne edukacije i opredijelila se za tehniku slikanja uljanim bojama na slikarskom platnu.

Slike će biti izložene u turističko-informativnom punktu na Majerovom vrilu u Sincu.

http://www.lika-online.com/otocac-tz-grada-otocca-organizira-izlozbu-slika-na-temu-gacka-i-mlinice/


Naslov: Tko vlada Likom?
Autor: Marica - Srpanj 10, 2012, 17:41:23

Aoj Liko, aoj Liko ...

Bajo - Darko Amić: Ja sam zakon, ja sam država! A Splićanin Miro Matijević došao da u Lici pravi reda.

Aoj Liko, aoj Liko ... "Bože pomozi!"

Krbava-Napad na obitelj Jelinić

http://www.youtube.com/v/y5LDRigASq8?version=3&feature=player_detailpage
http://www.youtube.com/v/y5LDRigASq8?version=3&feature=player_detailpage

 
Miro Matijević o dogovoru s Općinom Udbina
i napadu na obitelj Jelinić na Krbavi

http://www.youtube.com/v/IflUrk5K0mA?version=3&feature=player_detailpage
http://www.youtube.com/v/IflUrk5K0mA?version=3&feature=player_detailpage

http://forum.net.hr/forums/t/347084.aspx

http://www.vecernji.hr/vijesti/zbog-situacije-romima-milorad-pupovac-veljko-kajtazi-udbini-clanak-409998

http://www.sdpinterzlocin.blogspot.de/

http://www.slobodnadalmacija.hr/Crna-kronika/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/118527/Default.aspx

http://www.slobodnadalmacija.hr/Crna-kronika/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/48603/Default.aspx


Naslov: Odg: Vijesti iz Like
Autor: Ante_Bruno_Busic - Srpanj 16, 2012, 10:15:32
Lička kuća strave: Bolesnim pohotnicima davala maloljetnu kćer za 100 kuna, a za 150 i ona sudjelovala u orgijama
http://www.jutarnji.hr/bolesnim-pohotnicima-davala-maloljetnu-kci-za-100-kuna--a-za-150-i-ona-sudjelovala-u-orgijama-/1041060/


Naslov: Odg: Vijesti iz Like
Autor: Marica - Srpanj 16, 2012, 11:51:11
Lička kuća strave: Bolesnim pohotnicima davala maloljetnu kćer za 100 kuna, a za 150 i ona sudjelovala u orgijama
http://www.jutarnji.hr/bolesnim-pohotnicima-davala-maloljetnu-kci-za-100-kuna--a-za-150-i-ona-sudjelovala-u-orgijama-/1041060/

I opet smo kod "pakla". Ova 12-godišnja djevojčica ovakav pakao može samo na zemlji, među svojim najbližima da doživi. Većeg pakla i većih sotona od onih koji su se na njoj iživljavali nema. Kako to da Crkva nije ništa znala o svojim "crnim ovcama"?


Naslov: Otočani, Otočani - problemi jedni
Autor: Ante_Bruno_Busic - Rujan 21, 2012, 23:01:25
OTOČAC – Nedavno je u jednim dnevnim novinama osvanuo zanimljiv članak koji govori o problematici tzv. narodne glazbe, bolje reći srbijanske „novokonponovane muzike“ i prihvaćanja toga glazbenog žanra, ako se uopće može tako nazvati, kao mamca koji se nametnuo hrvatskoj mladosti. Ni pol problema ne bi bilo s tim tekstom da eksplicitno nije istaknuto da je ta pojava slušanja turbo-folka, ili kako se tu vrstu glazbe već naziva, naročito svojstvena mladima iz Otočca, po čemu oni strše u odnosu na sve druge u Ličko-senjskoj županiji. Zanimljiv zaključak!
 
Možemo imati svoje mišljenje o navedenoj vrsti glazbe, može nam biti prihvatljiva, neprihvatljiva, divna, očaravajuća, može nam to biti „bljak muzika“, može nam biti neslušljiva, svašta nam to može biti, i imamo pravo kao pojedinci donositi svoj sud o tome jer su nam ukusi različiti. Legitimno je čuditi se što se to dogodilo s ukusom mladih ljudi, rođenih nakon što je bivša država crkla (u čije vrijeme se takva glazba vrtjela desetljećima na lokalnim radio-stanicama u redovitu programu), da oni prihvaćaju takvu glazbu i da im se to sviđa, da zvučnicima pucaju membrane od silnih decibela, da se ori i iz nekakvih jukebox-ova po kafićima, da se mladi ludo zabavljaju uz tu glazbu. Doista bi sa sociološke strane valjalo propitati što je mladima u toj glazbi privlačno? I to je tako diljem Hrvatske, od Zagreba pa na sve četiri strane svijeta, posvuda.
 
E sad, kad se spomene da je to u Ličko-senjskoj županiji svojstveno samo Otočcu i Otočanima, čovjeku se mora nametnuti pitanje što je povod takvoj tvrdnji? Stoji li ta tvrdanja? Razlikuju li se ti ukusi toliko, posebno kad su Otočani u pitanju? Ili?
 
Zanimljivo je da su na primjer u Gospiću nastupali brojni izvođači narodne, turbo glazbe, neki kažu – ćirilice, i da su ti koncerti bili jako, jako dobro posjećeni. Najnovija je najava da u Gospiću treba nastupiti ni manje ni više nego nestor te glazbe - Miroslav Ilić. Čak je objavljen i veliki interwiev s njim, ispao pjevač dušom od čovjeka, sve u stilu „ko nas bre zavadi?“.  Ali Otočac, Otočac! Tamo leži problem! Tamo se događaju sve nevolje koje remete (kome?) jednu finu sliku županijske mladeži koja je pravilno postavljena na crti domoljublja. Dok se Otočac „trese od ćirilice“, u susjednim mjestima valjda sve odjekuje arijama „U boj, u boj! Mač iz toka braćo, nek dušman zna kako mremo mi!...“, ili se ore neke druge budnice (možda čak i davorije).
 
S vremena na vrijeme, ali u prilično jasnim ciklusima, Otočac se pojavljuje kao problem u županiji. Dok je drugdje posvuda sve u redu, dok ide sve kao po loju, eto, u tom nesretnom Otočcu nešto ne štima, pa ne štima. Iz silne ljubavi i jedinstva iskoči jedan gradonačelnik, pa ga se mora poradi toga istog jedinstva smijeniti. Onda se odabere drugi, duša i srce od čovjeka, ali ni tome nije duga vijeka, valja ga kao remetilački faktor neutralizirati. Odabere se i treći, pogađate, ni s njim nešto ne štima, valja stvar riješti i dovesti u red.
 
A kako će reda i biti u Otočcu ako mu je mladost takva, ako se odmetnula i „džilitnula“ u glazbi? Ako je takva u glazbi, a kakva li je onda inače? Može li se na nju računati? Mladost je takva zato što je tako odgojena, a odgojena je tako jer su je stariji tako odgojili, jer je sredina takva i takva, znamo već kakva, i tu se krije problem svega zla. Naravno da se u tim ciklusima desetljetnog „sređivanja“ Otočca koristi svaki i najmanji povod, jer ako je otočka sredina nezrela, valja ju osvijestiti, valja je dovesti u red, upristojiti je valja, dozvati je pameti, što li već. Pa makar u tome poslužila i „ćirilica“, a sve dok Gospićem odjekuje umilni glas najnovijega Miroslava Ilića.
 
Nije namjera ovog članka braniti glazbeni ukus mladih, utjelovljen u glazbi koja ima za bazu (jedva primjetnu) neku narodnu glazbu istočnjačke provinijencije (računajući pritom i Bliski i Srednji istok), to ponajmanje. Možemo se složiti s tvrdnjom da je začuđujuće da cyber generacije uopće slušaju takvu vrstu glazbe. Poanta je na izdvajanju jednog korpusa, i to otočkog, kao eklatantnog negativnog primjera u odnosu na neke druge - isto takve.
 
 
 
Milan Kranjčević
http://www.glasgacke.hr/?ispis=detalji&novost=344&kat=69&fb_comment_id=fbc_230805817044973_830835_231215140337374#fb204e4995dd44


Naslov: Ko nas bre zavadi?
Autor: Marica - Rujan 22, 2012, 00:55:39
OTOČAC – Nedavno je u jednim dnevnim novinama osvanuo zanimljiv članak koji govori o problematici tzv. narodne glazbe, bolje reći srbijanske „novokonponovane muzike“ i prihvaćanja toga glazbenog žanra, ako se uopće može tako nazvati, kao mamca koji se nametnuo hrvatskoj mladosti. ...

"ko nas bre zavadi?" - Koje provokativno pitanje gosp. Miroslava Ilića dok je u medijama np. Jovan Pejin na HRT-u prozvao sve Hrvate primitivcima.

http://www.youtube.com/v/yd48Q_4sQIo?version=3&feature=player_detailpage
http://www.youtube.com/v/yd48Q_4sQIo?version=3&feature=player_detailpage


Brastvo-jedinstvo je iza nas. Živo individualizam! Upravo to je čar Otočca što se ne utapa u ono što je "in". Otočac nije Gospić i nedaj Bože, da mu ikada u bilo čemu sliči.

Nismo ovce da plešemo po Vukovoj fruli.

http://www.youtube.com/v/JaxTdMCGwi4?version=3&feature=player_detailpage
http://www.youtube.com/v/JaxTdMCGwi4?version=3&feature=player_detailpage

Ja ne kažem, da je ova "pesma" primitivna ali, kako Miroslav Ilić peva "Lažu da vreme leči sve", kod mnogih Ličana je ova "muzika" sol u rani.


Naslov: Jezero na Krbavskom polju još se ne povlači
Autor: Marica - Travanj 18, 2013, 00:33:28

Lika je i dalje poplavljena

Jezero na Krbavskom polju još se ne povlači

Oni koji su prema moru ili od njega radije vozili starom cestom nego Dalmatinom, proteklih dana zatečeni su jezerom na koje nailazi nadomak Udbine. Slabiji poznavatelji geografije, čak pomisle da je riječ o nekom dosad nepoznatom "stalnom" jezeru, drugi znaju da je riječ o u povijesti znamenitom Krbavskom polju.

Foto: 13. 04. 2013, 07:36

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%281%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%281%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%282%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%282%29.JPG)

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%283%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%283%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%284%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%284%29.JPG)

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%285%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%285%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%286%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%286%29.JPG)

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%287%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%287%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%288%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%288%29.JPG)

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%289%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%289%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%2810%29.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Krbavsko%20polje%2013_4_2013-7_36%20%2810%29.JPG)Naslov: Konjički klub Sokol u čast svecima
Autor: max 2 - Siječanj 20, 2014, 20:08:27

Konjički klub Sokol u čast svecima

http://www.glasgacke.hr/?ispis=detalji&novost=3507&kat=79

Vidi draga moja Mare ča je lipo doli u Gackoj da i Kranjci vlaške svece slavidu i poštivadu, lipo su se skupili i proslavili obadva sveca, i kranjskog Fabijana i vlaškg Georgija, a tako je vaik bilo, narod je vaik poštival obadvi crikve pok ja znan za sebe, e je, je mada vi srpski, pravoslavni ili vlaški popi kako li se već zovedu volidu reć, a pošten čovik bi rekal, volidu slagat da su oni pravoslavni ugroženi da i neko ganja, da i se tira i tako redom, a to ni istina, draga moja Mare, ni istina ni, njima su njioeve glave njiovi popi tako utirali, a to ni istina. Ni istina zato ča je svit i puk u Gackoj dobar, dost pobožan i nemrzi nikoga, narod je to plah i od nikvog zla ni.

E, a velidu stari da je na temeljima vlaške crikve Svetog Đurđa u Tošcu bila kranjska kapelica pa su je posli poklonili pravoslavnima.

Pravoslavni da su pametni mogli bi vaik svoje svece vako proslavit, ali oni ne znadu, nji su naučili da ča je pravoslavno to je man i srpsko i oni bi se man u srpsko zastave zamotavali jer su ima u glave uvrtili da je srpsko i pravoslavno isto, a ni, i da tote mora bit Velika Srbija, a jadni Kranjci to ne moredu dozvolit, da i potiradu ća jer tote je vaik bila Hrvatska.

Pravoslavni ne znadu ča je vira, ča je tradicija, ča je to u crikvu ić Bogu se molit, njima u crikvu ić znači samo delat tu vražnju veliku Srbiju, oni ne moredu u crikvu ić ka kršten svit, oni u crikvu idedu samo da bi bili Srbi, a to ni tako, svaki bi narod volil imat svog Boga, ali to se ne more, Bog je jedan, vira je vira, a narod je narod, tako je vaik bilo.

Lipo san ti napisal na gackoj čakavici, ali falidu akcenti, fali akcentacija ili izgovor, a razumit ćeš svedno.


Naslov: Gačani-jedan narod pod hrvatskom zastavom
Autor: Marica - Siječanj 21, 2014, 00:15:10

Gačani-jedan narod pod hrvatskom zastavom

http://www.glasgacke.hr/?ispis=detalji&novost=3507&kat=79

Fotografije su jako lijepe. Najviše sam se zagledala u konje jer ih volim i zgrade jer su mi poznate.

To očekujem od Hrvata bez obzira koje vjere. Tko Hrvatsku svojom domovinom smatra taj ju brani i ne napada kao Pupovci, taj poštiva simbole svoje domovine.

To je normalno kod normalnog naroda. Sve ostalo je nenormalno primitivno i opako. Nadam se da će ovu fotografije vidjeti i Pupovac i njegovi Srbi, te konačno shvatiti da su svi gastarbajteri samo trpljene osobe u zemlji gosta i da ne mogu imati iste privilegije kao Hrvati bilo koje vjere.

PS: Ma kako da ne! Razumijem svaku riječ, samo što ja ne znam lički dijalekt govoriti. Razumijem ja i slovenski jezik. Sinoć sam gledala neku reportažu iz Makedonije i njih sam mogla dosta dobro razumjeti.


Naslov: Odg: Vijesti iz Like
Autor: Markokr. - Siječanj 21, 2014, 14:48:26

Ajme meni jesu nie slike lipe.

Ovaj covik iz ..... je bas pravi koda je iz Krizpolja.

A ti Mare nemuoj o lickom dijalektu. Lickoga dijalekta jima kuliko i sela u Liki a vrag ce ga znat moguce i jos vise samo ca mi to neznamo. Vlasi jimadu svuoj dijalekt kaj se razlikuje od ovuoga, kako cu rec, nasega iako su to svi nasi. Ma znas ca: Bitno je da se mi razumimo pa neka divani ki kako oce.

A ca se tice crkve i ovie ili onie vere to bi trebali popi izmedju sebe resavat.

Neka idedu u birtiju da podivanidu jedan s drugim kej ljudi, popijedu ku casicu rakije pa bi bilo i u crkvi bratsvo i jedinstvo kej u titinoj Jugoslaviji. Ali niecedu oni jer bi se uonda narod pomisal pa bi jedan od nji moguce moral krompir kopat jer nebi jimal viernikov.

Zato je njim bolje narod malkoc posvadjat tako da jimadu obadva lagodan zivot.

Ajde neka vas dragi Buog pozivi i da vam sricu i zdravlje i puno lipe dicice.

Marko


Naslov: Odg: Vijesti iz Like
Autor: Marica - Siječanj 21, 2014, 14:52:50

Vidi ti Marka, kako on misli da ja ne znam razliku između brinjskog i otočkog govora.
Ma znam ja što je i pendžer i poneštra. Čak se sjćam one stare pjsme:

... Kad mi je duga noć
Bez mira i sna,
Kroz poneštru oči uprem
I tebe zovem da mi rečeš:
"Draga, pod pendžer ću ti doć
I zakantat ti
Kad u Ameriku grem poć." ..
Ajde Marko reci mi odakle je cura, a odakle momak?  :pjevam


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.