CRO-eu.com

Hrvatska => O => Autor teme: Marica - Prosinac 20, 2010, 12:29:31Naslov: Osterman
Autor: Marica - Prosinac 20, 2010, 12:29:31

Mučen i ubijen jer je pjevao hrvatsku pjesmu u Hrvatskoj

Hrvatska. Na 8. kolovoza 1896. pučinjen je nečuven čin na Malom Lošinjiu. Plemenit mladić Oktavijan Osterman pjevao je hrvatsku pljesmu, na što su na nj navalila dva straždra koji se izjavljuju za Talijane, a hrvatski su odrodi, svezali su ga, pa onda sabljami izranili, da je biedni mladić izdahnuo. Kad je već bio na umoru, vukli su ga još kojih 50 metara do stražarnice.

Osterman ja bio jedinac u udove majke koja se razbolila i izgubila glas na prežalosnu viest o smrti jedinca joj.

Stražri su bili još tako drzoviti, da su nakon zločina šetali se i pušili smotke.

Ovaj. čin pobudio je uzbuđenost kod tamnjašnjeg pučanstva, a obću sućut kod onih koji nisu u prsi hrvatskog srca.

Većina hrvatskih novina osudila je ovo krvoločtvo. Starčevičev klub u Zagrebu odpravio je liepu muževnu brzojavku na austrijskoga ministra predsjednika grofa Bedania, tražeć zadovoljštinu.

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Rikard%20Katalinic%20Jeretov-hrvatski%20pjesnik.gif) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Rikard%20Katalinic%20Jeretov-hrvatski%20pjesnik.gif)
Rikard Katalinić Jeretov
Klikni za uvećani prikaz

Mladi naš pjesnik Rikard Katalinić Jeretov spjevao je tom prigodbom liepu, gantljivu pjesmu u kojoj pjeva patnje hrvatskoga naroda, koji je toliko zaslužan ne samo za monarhiju već i za Europu, pa još ipak mora da u svojoj kući doživljuje ovakve sgode.

Pjesnik pozivlje Hrvate da se siete obolom tužne majke umorenog istarskoga Hrvata i društva Ćirila i Metoda.

Dalmatinski pravaši držat će sledećega mjeseca sastanak, u kom će da zauzmu stsnovište prema sporu, koji je nastao s ovu stranu Velebita.

Starčevičev klub n Zagrebu odpravio je na predsjednika središnjeg pravaškog kluba u Dalmaciji časnog Kazimira Ljubića izvještaj u kome se bezpristrano razlaže kako je došlo do razkola.

____________________
Prezime Osterman(n) je njemačko prezime, sastavljeno od nebeskog smjera (Osten – sjever) i osobe (Mann – čovjek). Prevedeno ima značenje, da je ta obitelj iz sjevernog dijela Njemačke. U Hrvatsku se naseljavaju kao i Nijemci iz pokrajine Schwaben koje mi nazivamo Dunavskim švabama. Svi Nijemci nisu Švabe kao što svi Hrvati nisu Ličani. U komunističkoj Jugoslaviji upotrebljavao se naziv "Švabe" za sve Nijemce s istim prezirom kao i "Balkanac". Šuster je također njemačko prezime.(MD)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

"...izvješćuje se, da u Gospiću nema ni Rusa, a niti toliko radnika, da bi se moglo govoriti o napretku komunizma u Gospiću, što dokazuje činjenica, da su unatoč žestoke političke borbe između demokratske stranke j hrvatske zajednice bila prigodom izbora u općinsko zastupstvo za upravnu općinu Gospić izabrana 2 komunista i to građevinski poduzetnik Šuster i soboslikar Osterman, koji su vođe gospićkih komunista. Komuniste u Gospiću nisu opasni (!) kao što ruski boljševici niti je sam komunizam po Gospić opasan, ali se ipak prate svi dogođaji, koji su sa komunističkom pojavom u vezi. . "
Ožujak 1920.
Predsjedništvo kotarske oblasti u Gospiću velikom županu Gospić,
Drž. Arhiv Zgb, dok. 6-14/1351-1920. broj 1253 Pr.


(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Hrvatska%20u%20lancima-logo-cro-eu.gif) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Hrvatska%20u%20lancima-logo-cro-eu.gif)
Hrvatska u lancima

Nit se varam, nit sam se
iz čarnoga sanka prenô,
zapjevat ti mogu slavljem:
hrvatska si ti Ateno.
Hrvatska se trobojnica
na grudima tvojim vije,
a hrvatstvo ponosom se
na svakome čelu sije.

Rikard Katalinić Jeretov


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.