CRO-eu.com

Hrvatska => S => Autor teme: Marica - Rujan 20, 2010, 20:04:51Naslov: Saborsko
Autor: Marica - Rujan 20, 2010, 20:04:51

Iz Saborskoga, 3. velječe, 1878.

Selo Saborski, po naravi stvoreno sa sve četiri strane medju šumami, osamljeno i udaljeno od ostalih sela, a to uprav na središtu izmedju Plaškoga i Drežnika s obje strana po 4 sata hoda daljine, bavilo se je do sad samo poljodjelstvom i odgojenjem marhe, te je živilo vrlo dobro i pošteno; nu od neko doba krenulo je falibože krivim putem.

Da bi se sve opačine, koje se ovdje dogadjaju, redom nabrajale, bila bi pjesma predugačka, a biti će dosta spomenuti, ako i kasno, polnočnicu o prošlom božiću. Pri izlazku iz crkve zaori još unutra iza crkvenih vrata takova pucnjava iz pištolja, de je narod velik strah obuhvatio. Ovo trajalo je neprekidno čitav sat na sve strane svuda oko crkve i po selu.

Koliko je oružja tu pržilo, sam je Bog odklonio, da se ikakva druga nesreća pripetila nije, osim što je g. mjestnog župnika jedno tane potjeralo bilo, koje je prvo njega preko glave za jednu stopu u njegovu sobu dozvrčalo, te mu staklo na oknu od sobe mjesto glave smrvilo. Ovo divlje veselje htjede selski starešina kroz opomene odkloniti, te red uzpostaviti, al dura momče, nemari Jovan za gole opomene, dapače zagrozi se siroti starešini, da neka se mahne službe. Videći starešina, da je vrag šalu odnio, odjuri kući.

Opazivši se više puta ovakove neprilike u ovom selu, a videći, da za nje od seljaka nitko i nehaje, da se preprieče, obodrila me je bila gradjanska dužnost, te sam bio pred 2 godine dana sa mjestnim g. župnikom pismenu molbenicu sl. c. k. okružnoj oblasti u Ogulinu podastro i dokazao, kako je ovdje umještenje šerežke postaje od preke potrebe.

Nu nedobismo nit odgovora na to, nego smo mogli čuti, da država nema dovoljna ljudstva šerežku postaju u Saborskom stalno uzpostaviti. Osvjedočen daklem, da je prva molbenica sasma zabačena, obnovio sam istu u sjednici plašćanake obćine dne 28. pr. m. te gojim vruću nadu, da će me visoke oblasti, pošto je moje zahtievanje sasma pravedno, uslišati i ovdje radi reda, mira i obće sigurnosti malu šerežku postaju stalno nastaniti, ta od Brinja preko Saborskog do Prosičenog Kamena, punih 16 sati daljine, nema nikakve sigumosti nit za stanovnike nit za putnike, a plaščanska i močilarska postaja nemogu ovoliku daljinu nadzirati.

Napokon usudjujem se dotaknuti, može li se mirnim okom gledati, da 1500 stanovnika propada, kad može malen trošak puno pomoći?

Primirac


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.