CRO-eu.com

Lika => Kronika Krbave i Udbine kroz stoljeća => Autor teme: Marica - Veljača 02, 2010, 18:34:04Naslov: Udbina ... i nadživjela ih je
Autor: Marica - Veljača 02, 2010, 18:34:04

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Udbina-logo-Marica.gif)
Kažemo: Udbina - i odmah znamo: jedan od onih gradova hrvatskih, koji su tijekom povijesti ne samo najviše doživjeli i najviše upamtili, nego i najviše stradavali i najviše trpjeli i pretrpjeli.

Kažemo: Udbina - i odmah nam se pred očima javi slikoviti gradić, koji već i svojim smještajem ostavlja snažan dojam snage i postojanosti. Grad iz davnine! Nekadašnje rimsko naselje, u srednjovjekovnoj Hrvatskoj sjedište Krbavske županije i Ličko-krbavske biskupije, Civitas Corbaniae (Krbavski grad) bio je jako vojničko uporište protiv osmanlijskih osvajaču i prije pada pod tursku vlast (1527.) i poslije oslobođenja od nje (1689.).

Drevni hrvatski castrum, jedini svjedok Krbavske bitke 1493. i tragične sudbine našega viteškog plemstva, knezova Ivana i Mikule Frankapana, Udbina je, na dostojanstvenoj uzvišici, pamtila stoljeća i odolijevala svim opasnostima. Mogla im je trenutačno podleći, ali uvijek sigurna da će ih nadživjeti.

I nadživjela ih je.

Nadživjela je, evo, i onu najpodmukliju i najsvirepiju, koja ju je snašla pod vlašću velikosrpskog jugoslavenstva, kada je pod naletom smišljene i organizirane najezde srpskih doseljenika, pod zaštitom najprije jugomonarhizma, a još više poslije Drugog svjetskog rata u režiji jugokomunizrna, gradu zaprijetila pogibelj trajnoga zaborava vlastite prošlosti i gubitka svog identiteta.

Plan je bio paklenski, njegova provedba okrutna, o čemu uvjerljivo govore- tisuće i tisuće nevinih Udbinjana, što umorenih, a što prisiljenih na ("dobrovoljno"!) progonstvo. Od one kataklizmične noći 12./13. prosinca 1942. Udbina je proživljavala najteže doba u svojoj povijesti. Bilo je to doba sustavnog istrebljenja Hrvata i zatiranja i posljednjih tragova svemu što je hrvatsko.

Malobrojni su bili hrvatski komunisti, koji su vidjeli što se događa i slutili kamo to vodi, ali ni oni nisu uspjeli obuzdati silovitu agresivnost bahatoh došljaka zaslijepljenih i omamljenih velikosrpskom ideologijom, koju su inspirirali pojedinci iz političkog vrha hrvatskih Srba, ljudi s crvenom zvijezdom na kapi i četničkom kokardom u srcu.

Nekoliko desetljeća Udbina je bjla bez Udbinjana! U nekad gotovo stopostotnom hrvatskom gradu preostalo je još samo 4-5% Hrvata. Polazeći tih godina cestom ispod Udbine, mogla se osjetiti tuga grada. Izgledalo je kao da se i sama zemlja protivi i opire svojim otimačima!

Tvrdnja, da je Udbina u drugoj polovini XX. stoljeća bila mjesto egzemplarnih zločina protiv Hrvata i Hrvatske, nije i ne smije ostati samo tvrdnja. Pred našom znanošću je zadaća, da utvrdi činjenice koje to potvrđuju. Neka i ova KRONIKA pridonese tom cilju!

Akademik Dubravko Jelčić

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Udbina-2.jpg) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Udbina-2.jpg)


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.