CRO-eu.com

Lika => Kronika Krbave i Udbine kroz stoljeća => Autor teme: Marica - Siječanj 02, 2010, 17:02:41Naslov: Mrtvački sanduci Talijana u Udbini
Autor: Marica - Siječanj 02, 2010, 17:02:41

Mrtvački sanduci Talijana u Udbini

Tijela poginulih Talijana dopremljena su u šatorskim krilima u Talijansko zapovjedništvo u Udbini. Preko noći napravljeni su mrtvački lijesovi, obojani crnom bojom i ovijeni državnom zastavom Italije. Uz vojne počasti otpremljeni su iz Udbine kamionima u sabirno groblje talijanske II. armije u Vrhovinama, pod zapovjedništvom generala Vittoria Ambrosia. Groblje se nalazilo na. cesti Vrhovine -.Otočac, s desne strane iznad centra Vrhovina., od mjesta udaljeno oko tristo metara. Na ravnom pokosu ispod 'šume zauzimalo je površinu oko 100 x 100 m. Groblje je bilo ograđeno žicom pričvršćenom na betonske stupove. Ukopi su vršeni geometrijskim redom. Kapitulacijom Italije u jesen 1943. godine, sanduci s posmrtnim ostacima otpremljeni su u Italiju.

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Andjeo-logo-2-Marica.gif) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Andjeo-logo-2-Marica.gif)  
Oružane sukobe u selu Mekinjar i prolijevanje talijanske krvi vojska udbinske posade teško je prihvatila. Postala je kao osinjak; uznemirena, ožalošćena i puna suosjećanja koje je i dolikovao kršćanskoj katoličkoj etici. Talijanski vojnici bili su uplašeni, rastuženi i plačljivi. "Srbo macare". Crni sanduci ostali su im zastrašujuća slika u duši njihova mekanog bića. Iza ovih događaja uslijedit će povlačenje Udbinske posade prema Gospiću s cijelom opremom i razmontiranim barakama, koje su služile kao vojarne. Kod povlačenja omogućili su pravoslavcima Udbine, kojih je bila nekolicina, da se zajedno evakuiraju. To je naravno učinio i Braco Čorak s ostalim pravoslavcima, imućnijim i četnički zagriženijima. Na svim prilazima Udbine, cestovnim i pješačkim, bile su talijanske straže. Takvih prilaza bilo je šest: Ivić Begić, Mile Sertić (Šironja), sudski kvartir, prilaz iz groblja, Trtnjevac-Vrba i Jandra Kovač. Bilo je dana kad su Talijani pregledavali osobe koje su ulazile u Udbinu. Iz pravoslavnih sela, koja su činila obruč oko Udbine, živalj je rijetko dolazio. Katolička sela, kao vijenac smještena oko Udbine, odlaskom Talijana osjećala su nesigurnost, uznemirenost i potrebu za oružjem radi samoobrane.

Vodeći političari Udbine s Ilijom Sertićem (Tomanovim) tražili su vojnu pomoć i oružje kako bi se naoružali sposobni Udbinjani za obnašanje vojne djelatnosti.
(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Mrtvacki_lijesovi_.gif)
Milan Marušić


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.