CRO-eu.com

Lika => L => Autor teme: Marica - Rujan 12, 2009, 00:50:49Naslov: Ličko Lešće
Autor: Marica - Rujan 12, 2009, 00:50:49

Potpisan sporazum o financiranju centra za autohtone kraške vrste
Za dogradnju upravne zgrade 278 tisuća kuna

Cilj dogradnje je osiguranje adekvatnog prezentacijskog prostora za sve brojnije posjetitelje

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Na_izvoru_Kostelke_u_Lickom_Lescu.jpg) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Na_izvoru_Kostelke_u_Lickom_Lescu.jpg)
Klikni na fotografiju da se poveća

OTOČAC – Gradonačelnik Otočca Mario Barković i Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev potpisali su jučer u Gradskoj vijećnici sporazum o zajedničkom financiranju dogradnje Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda na izvoru Kostelke u Ličkom Lešću.

Potpisivanju su nazočili i voditelj odnosa s javnošću Coca-Cole za jugoistočnu Europu Sandro Baričević, voditeljica odnosa s javnošću UNDP-a Ida Mahečić Bajović, voditelj programa lokalnog razvoja pri UNDP-u Nenad Kocmor, voditeljica projekta lokalnog razvoja Lika-dalmatinsko zaleđe Ivana Laginja, direktor Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova Denis Lončar te gradonačelnikovi suradnici. Suradnja Grada i UNDP-a, inače, dio je niza aktivnosti u sklopu projekta "Svaka kap je važna – rijeka Gacka", koji zajednički financiraju UNDP i Coca-Cola Hrvatska.


Stalni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev istaknuo je suradnju Grada Otočca i UNDP-a kao dobar primjer partnerstva čija je suradnja zapravo tek na početku te pohvalio ulogu Grada Otočca kao voditelja ne samo ovog projekta nego općenito razvojnih projekata Otočca i regije Gacke koja postaje sve zanimljivija turistička destinacija. Izrazio je uvjerenje kako turizam i zaštita bioraznolikosti mogu ići ruku pod ruku te je budućnost Gacke zaštititi prirodu i živjeti od nje. Odao je priznanje tvrtki Coca-Cola koja u vrijeme krize nije, poput ostalih, smanjila sredstva za razvoj zajednice već je nastavila ulagati u ovakve projekte. "Ovdje je Coca-Cola izabrala pravi projekt jer iskreno vjerujem da će još za našeg života voda postati skuplja nego nafta. Ono što je za Saudijsku Arabiju nafta, to je za Hrvatsku voda, i zato Gacku treba očuvati i zaštititi", rekao je Afanasiev.

"U ovom partnerstvu koje traje treću godinu raduje posebno što ideje dolaze iz same zajednice i taj multiplikativni efekt pokazuje da naš projekt ima ne samo smisla nego svoj život godinama poslije formalnog početka. Grad Otočac pokazuje jaku viziju budućeg razvoja te ćemo podržat i ovaj projekt do kraja i biti otvoreni za nove prijedloge", rekao je Sandro Baričević iz Coca-Cole.
– Ovim sporazumom omogućit ćemo kvalitetnije funkcioniranje Centra čime se nastavlja daljnja kvalitetna suradnja između UNDP-a i Grada Otočca. Ovo je naš drugi zajednički projekt, a nadam se da će sljedeće godine krenuti realizacija prvog projekta, šetnice uz rijeku Gacku, rekao je Barković zahvalivši na angažmanu UN-a posebno na području Otočca u zaštiti rijeke Gacke i njene valorizacije kao prepoznatljive turističke destinacije.

Ukupna vrijednost dogradnje zgrade Centra je 278 tisuća kuna, a cilj je osiguranje adekvatnog prezentacijskog prostora za sve brojnije posjetitelje. Iako je temeljna djelatnost Centra znanstveno istraživanje i stručni uzgoj autohtonih vrsta, kao zanimljivu turističku lokaciju u nepunih godinu dana otkrili su ga i turisti i putničke agencije te je već zabilježeno 1.500 posjeta.

U dograđenom dijelu moći će se na kvalitetan način prezentirati zanimljiva priča o autohtonim vrstama riba i rakova u krčim vodama i rijeci Gacki. Grad Otočac ovaj projekt vidi, kako je naglasio gradonačelnik Barković, kao prvi korak stvaranja cjelovite priče o važnosti očuvanja voda, počevši od prezentacije na izvoru Gacke do razgledanja svojevrsnog muzeja za vode koji bi u budućnosti trebao niknuti u prostorima napuštene hidroelektrane u Švici.

Manja KOSTELAC GOMERČIĆ
11.9.2009.
Novi List Rijeka

Hidroelektrana u Švici > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=758.0 i > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=759.0


Naslov: Ličko Lešće
Autor: Marica - Ožujak 03, 2011, 22:43:13

 Lešće kod Otočca

To je čisto hrvatsko selo kraj rijeke Gacke, na glavnoj cesti, koja iz Gospića vodi u Otočac. Rimokatolička župna crkva blažene djevice Marije (presvete Krunice) u Lešću građena je god. 1786., a župni dvor god. 1828. Dotle je Lešće spadalo pod župu u Otočcu, ali je već od godine 1745. imala t. zv. lokalnu (mjesnu) kapelaniju. Tečajem 19. vijeka službovahu u Lešću ovi župnici: Juraj Biličić od god. 1800. do 1812.; Fran Mihalić od god. 1812. do mjeseca studenoga god. 1821., kada je umro; Mato Toljanić od ožujka god. 1822. pa do srpnja god. 1830., kada je umirovljen; Juraj pl. Zandonati od siječnja god. 1831. do veljače god. 1846., kada je umro; Josip Kružić od ožujka god. 1846. do travnja god. 1847., kada je umro; Andrija Konjiković od g. 1847. do svoje smrti g. 1873. kada ga je naslijedio Tomo Jeličić. U područje župe Lešće spada također kapelica sv. Franje.

Blizu Lešća vide se na brdu Karinu razvaline nekakve kule. Lešće ima pučku školu (dječačku i djevojačku). Nekada je u Lešću bila privatna pučka škola, u kojoj bi učenike u čitanju i pisanju podučavao domaći župnik. Tekar g. 1831. otvorila je krajiška uprava u Lešću javnu pučku školu. Blizu Lešća nalaze se starine iz rimskoga doba, n. pr. razni napisi i ostatak kipa nekoga rimskoga cara. Nedaleko Lešća vidi se polukružna kula s 2 spojna zida, ugrađena u kamenu liticu. To su ruševine Karin grada.

Lešće je prigodom popisa žiteljstva godine 1910. brojilo 1437 stanovnika, koji su svi rimokatoličke ispovijesti.

Izvor: Dr. Rudolf  Horvat, Mala knjižnica Matice Hrvatske


Naslov: Ličko Lešće
Autor: Marica - Lipanj 15, 2011, 20:24:42


Ličko Lešće – Nekadašnji hotel "Gacka"

(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/11-Licko%20Lesce-nekadasnji%20hotel%20Gacka-15_06_2011-12_45.JPG) (http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/11-Licko%20Lesce-nekadasnji%20hotel%20Gacka-15_06_2011-12_45.JPG)

Foto: Dražen Prša, novinar
Otočac, 15. 06. 2011., 12:45

Više > Ličke rijeke i jezera > Ribolov na rijeci Gacka > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=639.0


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.