CRO-eu.com

Hrvatska => Č => Autor teme: Marica - Lipanj 13, 2009, 08:39:51Naslov: ČOP Chop Chopp Ciop Csop
Autor: Marica - Lipanj 13, 2009, 08:39:51

ČOP Chop Chopp Ciop Csop

PREZIME: Riječ je o rodonačelnikovu osobnom nadimku. Riječ čop (čup, čupa, čuperak, kika, perčin, punđa, pletenica, perjanica; njem. Zopf - pletenica, Schopf - perčin, kika; tal. ciuffo - čupa, pramen) značila je u vrijeme nastanka prezimena način složenog pletenja kose u muškarca, po kojem je nositelj dobio nadimak.

Jezično srodna prezimena su Čupan, Čupić, Čupović, a prezimena istog značenja su Kikić, Kiković, Perčin i Perčinić.

ROD: Velika rodovska zajednica nastala u 15. st. na području Gerova i Lokava u Gorskom kotaru. Prvi put se spominje 1570. izvjesni Krištan Č. u Gerovu. Iz matične postojbine u Gorskom kotaru Čopi su se u velikom broju raselili u razne krajeve središnje i istočne Hrvatske te Slovenije.

U ogulinski kraj dolaze u prvoj polovici 17. st. gdje ulaze u vojnu službu Ogulinske kapetanije. Popis vojnika iz 1699. bilježi dva Čopa u Modrušu (Mate, Lovre).

Zemljišne knjige (1775.) sadrže podatke za jednu kućnu zadrugu u Gornjem Modrušu (Šime).

Nakon oslobođenja Hrvatske od Turaka u 18. st. sudjeluju u ogulinsko-modruškoj kolonizaciji Korduna gdje se naseljavaju u selima Cerovcu, Cvitoviću i Lipovači.

U ogulinskom kraju Čopi tradicionalno stanuju u Modrušu kraj crkve sv. Antona. Prema popisu iz 1948. ondje je bilo samo 13 osoba s prezimenom Čop.

(http://cro-eu.com/uploader/uploader/Cvijetici-logo-Marica.gif)
Hrvoje Salopek, 2007., 298.


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.