CRO-eu.com
Listopad 02, 2022, 22:13:19 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Bulat  (Posjeta: 4323 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Travanj 05, 2011, 10:44:29 »


Dr. Gajo F. Bulat * 08. 01. 1836 † 9. 06. 1900

 

Spljetski načelnik, zastupnik na carevinskom vieću u Beču, i dalmatinskom saboru u Zadru, vitez reda željezue krune, i tko bi nabrojio sve ostale mu naslove, još je čovjek mlad. Rodjen dne 8. siečnja 1836 u Supetru na otoku Braču od otca dr. Franje, tada sudca u istom mjestu, - ne ima sada nego 52 godine.

Gimiazijalne nauke dovrši u Zadru, a sveučilištne u Gradcu i Padovi, u kojem zadnjem gradu bi promaknut doktorom prava već u 22 godini. Godine 1859 bi imenovan tajnikom trgovačke komore u Zadra, a 1862 podje kano odvjetnik u svoje rodno mjesto Supetar, gdje se godinu po tom i vjenča s gospodjom Katom Baša iz Spljeta.

Pronicava sievajućega oka, ovisoka vitka stasa, a izrazita vedra lica, dr. Gajo Bulat spada u onu vrst ljudi, pred kojimi ne možeš a da u prvi mah ne ponikneš, osjećajući silu onoga pogleda, koji istodobno i prodire skrovišta tvoje nutarnjosti i odkriva ti bistrinu uma, što ga upravlja.

Kao što vanredno darovit, tako svestrano izobražen i usavršen najfinijom ugladjenosti, dr. Bulat osvoji te prvim utiskom. Tko si božji, zamukunt češ nekim straho počitanjem, kad ti zvonkim glasom a jasnim govorom stane razvijati i najzamršenije pitanje, kad te i u četiri oka saleti svojom živom besjedom.

Odvjetnik na glasu, ni u najvažnijih političkih ili gradjanskih poslovih ne odmeće se strogosti svojega zvanja; nikakova tančina, ma i formalne, neće izbjegnuti njegovu oštru vidu; iz njegovih ruku sve mora izaći podpuno, dotjerano, da ne bude odnikle zamjere, da nitko ne bude mogao temeljito prigovoriti njegovu djelu. I u tom je možda uprav najveća tajna njegovih trajnih uspjeha; tolikih sjajnih izbornih pobjeda, tolikoga neočekivana napredka narodne stvari u nekada najotudjenijem dalmatinskom gradu Spljetu.

Da, bieli Spljet ako danas slovi hrvatskim gradom, ako je za uviek povraćen u krilo hrvatskih zemalja, kojim je u zlatnoj dobi naše poviesti bio priestolnicom, - to je najglavnija zasluga dr. Gaje Filomena Bulata.

Već godine 1865 nalazimo dr. Bulata, koji se je te godine premjestio iz Supetra u Spljet kao odvjetnik; u šačici neuzprednih Hrvata, predvodjenih dr. Kostom Vojnovićem. Kad godine 1874 dr. Kosta Vojnović bi imenovan profesorom na zagrebačkom sveučilištu, narodna stranka u Spljetu povjeri se jednodušno vodstvu dra. Gaje Bulata. Još godine 1872 vidimo ga na metingu uz tri-četiri prijatelja, gdje medju hiljadami uzvirenih protivnika usudjuje se podignuti glas, da žigoše ugladjene i prosvietljene krvopije hrvatskoga roda. Bio je izzviždan, rieč mu bila prekinuta, uzkraćena ali ipak nije mu palo na neplodno zemljište. Puk počeo progledavati. Redovi narodne stranke, u kojih je i odprije bilo dosti inteligencije – ojačali pristupom navlastit sreduje ruke, zanatlija, radnika a i po kojeg razumnijega težaka.

Godine 1875 vanjske obćine spljetskoga kotara izabraše dra. Bulata svojim zastupnikom na zemaljskom saboru u Zadru, a god. 1879 poslaše ga i na carevinsko vieće u Beč. Na tih mjestih bi potvrdjen pri svi susljednih izborih do danas. Njegov je rad i na tom polju mnogostran, te se je, osim političkih pitanja, koja su ga vazda najveće zanimala, češće bavio toli  nutarnjimi koli vanjskimi interesi u gospodarstvu, financijah i dr. Viele monarhije u obće a Dalmacija pak napose znamenito je pitanje, što ga je potaknuo na carevinskom vieću glede ribanja talijanskih podanika u našem moru; tako isto ono o spajanju Dalmacije s državnom želježničkom mrežom. Na dalmatinskom saboru najveće je lomijo perje proti narodnim izdajicam i odtudjenikom, koji su htjeli silom raznaroditi kitno primorje kršne Dalmacije.

Osobito godine 1881 baš satrije u zemaljskom saboru najveću talijansku ličnost u pokrajini dr. Antu Bajmontija, koji savladan pobježe iz sabornice.

Odmah poslie narodne pobjede god. 1882 dr. Bulat bi imenovan prvim prisjednikom spljetske oobćine, a. god. 1885, iza odstupa častnoga dr. Rendića, i načelnikom. U toj časti bi potvrdjen i poslie novih izbora. god. 1887. U ovo šest godina narodne uprave Spljet je promienio lice. I u vanjskom kotaru i u samom gradu sve se kreće narodnim smjerom. Svi se zastupnici biraju iz hrvatskoga tabora, sve obćine viju hrvatsku trobojnicu.

Spljet, drevni hrvatski Spljet, opet prednjači kruni hrvatskih zemalja, slavnoj Dalmaciji. Hrvatski jezik uveden je kao naukovni u sve pkole, hrvatskim jezikom dopisuju se samostalni uredi a dobrim dielom i vladini, mir i uzoran red je zavladao pučanstvom, a što je najvažnije, hrvatska misao preotela je mah u Zvonimirovoj priestolnici.

Za sve to, na jednoj od svietlijih stranica hrvatske poviesti, sjat će viekom zlatnimi slovi upisano dično ime dr. Gaje Filomena Bulata.

Ah ... bili su to pravi muškarci, pravi narodni zastupnici i pravi borci za pravdu i narod hrvatski.  Ah ... bila su to vremena. MD

♦ ♦ ♦

†  Dr. Gajo F. Bulat. Dne 9 lipnja umro je u Beču predsjednik dalmatinslroga sabora i zastupnik u carevinskom vieću, dr. Gajo F. Bulat. Pokojnik se rodio 8. siečnja 1836 u Supetru na otoku Braču. Učio je u Splitu, Zadru i Padovi, gdje je promaknut na doktorat prava. Poslie dovršenih nauka imenovan je tajnikom trgovačke komore u Zadru. Kad je položio odvjetnićke izpite, preselio se u Split, gdje je od g. 1870 stupio u političku borbu za hvatstvo proti talijanština. Godine 1885 izabran je za načelnika u Splitu, a g. 1893 nije htio više primiti tu čast. Godine 1877 biran je prvi put zastupnikom na sabor i onda je biran u svih izborih. Od 1819 pa do smrti bio je zastupnik u carevinskom vieću. Pokojnik je pokopan u Splitu.

DiS, 15. lipnja 1900.

♦ ♦ ♦

S dr. Bulatom, dr. Ivčevićem i nekim drugima izumrli su hrvatski političari za koje je riječ časna, koji su iskreni, pouzdani, koji su malo pričali a puno rekli i koji su dali a nisu krali.

Danas imamo neiskrene i nedomoljubne Sanaderiće. MD


♦ ♦ ♦

U Zadru je 8. lipnja 1867. rođen Gajetan Gajo Bulat, političar. Pučku školu pohađao je u Zadru, klasičnu gimnaziju u Splitu, a studij prava u Zagrebu, Beču i Grazu gdje je i doktorirao. Po završetku studija zaposlio se kod strica Gaje Filomena Bulata, poznatog političara, a nakon njegove smrti preuzima stričevu odvjetničku kancelariju u Splitu. U više je navrata bio starosta (predsjednik) splitskog Hrvatskog sokola. Bio je zastupnik Hrvatske narodne stranke u Dalmatinskom saboru (1910.-1918.), a bio je i načelnik splitske općine (1885.-1893.). Tridesetak godina bio je tajnik Trgovinsko-obrtničke komore u Splitu. Početkom 20-ih godina XX. stoljeća bio je predsjednik oblasnog odbora Samostalne demokratske stranke. Među inim bavio se i prevođenjem te je više hrvatskih pjesama, naročito Šenoinih, preveo na talijanski jezik. Umro je 21. ožujka 1927. u Splitu.

http://www.zadarskilist.hr/sekcije/nadanasnjidan/0806
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!