CROEU
GRBOVI HRVATSKOG PLEMSTVA

Gabrieli Novak-Karall dodiljen Austrijski počasni križ

imageimage

Gabriela Novak-Krall i Josef Lawitschka

14. aprila 2010. Gabrieli Novak-Karall, glavnoj tajnici i ravnateljici Hrvatskoga centra dugoljetnoj predsjednici renomiranoga munarodnoga folklornoga ansambla Kolo Slavuj uručit će se „Austrijski počasni križ za znanost i umjetnost“.

Ovo ugledno odličje gospodji Novak-Karall predat će predstojnik Ureda saveznog kancelara, dr. Manfred Matzka na prigodnoj svečanosti s glazbenim okvirom (Basbaritenori i muzički sastav Kolo-Slavuja) u bečkoj palači Porcia.

Gospodja Novak-Karall od najranije mladosti aktivno sudjeluje u djelu različitih organizacijov i društav Hrvatov u Beču. Kao predsjednica nadregionalnoga folklornoga ansambla Kolo Slavuj i glavna urednica hrvatsko-nimškoga časopisa PUT trajno je angažirana na promicanju kulture, pri čemu je svojom znanstvenom djelatnošću kao i mnogimi inovativnimi rješenji dala nove impulse na području dvojezičnoga odgoja i integracije.

Od samih početkov svojega djelovanja Gabriela Novak-Karall predano se zalaže za pitanja ne samo hrvatske narodne grupe, nego i ostalih autohtonih i alohtonih manjin u Beču. Svojim angažmanom na poboljšanju statusa i integracije nacionalnih manjin u Beču znatno je doprinjela stvaranju pozitivne klime i mirnoga suživota u ozračju tolerancije i medjusobnoga uvažavanja.

To nje nastojanje oduvijek je bilo, a i nadalje je prisutno i na ostali područji, kao su to manjinska politika, istraživanje folklora tr posebno na području jezika.

Svojim predanim djelom gospodja Gabriela Novak-Karall ostvarila je trajan doprinos održanju, konsolidaciji i razvitku hrvatske narodne grupe u Beču.

To ju čini ličnošću ka je znatno pridonesla boljemu razumivanju med narodnim grupami u Beču tr intenziviranju njeve suradnje.

Dodjelom ovoga visokoga odlikovanja Gabrieli Novak-Karall Savezno ministarstvo za obrazovanje, umjetnost i kulturu istovrimeno ukazuje priznanje i potporu nastojanjam različitih hrvatskih organizacijov ka nisu samo usmirena k održanju i očuvanju nasljedjenoga, nego i podupiranju i poticanju daljega razvoja jezika i kulture hrvatske narodne grupe u Austriji.

Više > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1855.msg4085#msg4085

Stranica 1 od 1

Statistike

Osvježeno: 25.10.2014  
Posjetilaca online: 20
Broj pregleda: 336009
Najviše posjeta: 25/11/2018

Kalendar

Kolovoz 2022
N P U S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Foto galerija

GalerijaGalerija GalerijaGalerija

Knjiga gostiju

Guestbook

Kulturna baština

1. Zagrebačka
2. Krapinsko-zagorska
3. Sisačko-moslavačka
4. Karlovačka
5. Varaždinska
6. Koprivničko-križevačka
7. Bjelovarsko-bilogorska
8. Primorsko-goranska
9. Ličko-senjska
10. Virovitičko-podravska
11. Požeško-slavonska

Vrijeme u Hrvatskoj

Vremenske zone

vremenske zone

Visitor maps

Locations of visitors to this page

Valja pročitati

valja pročitati:  Draženović - zbirka crtica Draženović - zbirka crtica

Kooperacija:

- Lička revija
- Lički planinar

Korisni linkovi

www.tportal.hr/imenik
www.dobartek.hr
www.vitamini.hr

Informativna brošura


PDF
Uvodna riječ ministrice

Dragi čitatelji,

Posebno mi je zadovoljstvo predstaviti vam “Informativnu brošuru za Hrvate izvan domovine”, publikaciju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija namijenjenu svim pripadnicima hrvatskog naroda izvan granica Republike.

Impressum

Marica Drazenovic
Mobitel: 0151-559 18325